Valsts prezidents Andris Bērziņš atkāroti par prezidentu nekandidēs, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

"Daru zināmu, ka nebūšu viens no kandidātiem nākamajam Valsts prezidenta termiņam. Pateicos visiem par sadarbību, atbalstu, konstruktīvu kritiku un godprātību it visā, ko esam šajos četros gados kopīgi paveikuši Latvijas labā," paziņojumā žurnālistiem atklāj prezidents.

Bērziņš arī iezīmēja nākamā prezidenta galvenos uzdevumus. "Kaut arī vērojama ekonomiska izaugsme, Latvijas iedzīvotāju skaita izmaiņas joprojām ir negatīvas – cilvēki turpina aizbraukt, no pierobežas novadiem dodas uz lielajām pilsētām, atalgojums nav pietiekams, darba vietu skaits reģionos ir ierobežots, daudzām jaunajām ģimenēm ir nepieciešams atbalsts. Latvijas nākotne ir tieši atkarīga no mūsu iedzīvotāju izglītības līmeņa, konkurētspējas un tādas valsts virzītas reģionālās politikas, kas nodrošina cilvēkiem saistošu darba un dzīves vidi," video paziņojumā stāsta Bērziņš.

"Turpmākajos desmit gados Latvijai ir jāsasniedz vismaz Eiropas Savienības vidējais iekšzemes kopprodukta līmenis uz vienu iedzīvotāju. Ekonomika un sociālā drošība nav dalāmi jēdzieni, tie ir cieši saistīti," uzsver prezidents.

"Diemžēl ģeopolitiskā situācija Eiropā ir mainījusies, izraisot pamatotu satraukumu par mieru un liekot ikvienai valstij rīkoties, lai stiprinātu savas aizsardzības spējas un pastiprināti rūpētos par savu iedzīvotāju drošību. Tā ir jaunā realitāte, kurā dzīvojam un kura nākamo četru gadu laikā būs arī Valsts prezidenta darba kārtības viena no prioritātēm. Es ticu gudrai, nosvērtai un saprātīgai politikai, kas nepieļaus satricinājumus, agresiju un dziļus konfliktus Eiropā," savu pārliecību pauž Bērziņš.

Jau vēstīts, ka  Bērziņš ceturtdien paziņoja, ka lēmumu ir jau pieņēmis, bet pagaidām to nepubliskos.

Ceturtdien, atrodoties vizītē Vīnē, viņš žurnālistiem norādīja, ka šādi lēmumi veidojas kā ilgtermiņa vērtējuma rezultāts.

"Es teiktu, ka tas ir tāds apkopojums šim pēdējam gadam, vērtējot situāciju, redzot attīstību, rezultātus un iespējas, protams," prezidenta teikto ceturtdienas vakarā pārraidīja LNT ziņas. Viņš vērtējis arī iespējas gūt atbalstu Saeimā.

Pašlaik viņa kandidatūrai publiski atbalstu ir paudusi tikai koalīcijā esošā ZZS.

Andris Bērziņš Valsts prezidenta amatā stājās 2011.gada 8.jūlijā.

Likums paredz, ka kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā prezidenta pilnvaru laika beigām. Savukārt prezidenta vēlēšanām Saeimas sēde jāsasauc ne vēlāk kā 30 dienu pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!