Foto: LETA

2013.gads Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstīs izsludināts par Starptautisko ūdens sadarbības gadu. Latvijā tas marta beigās sāksies ar konkursu skolēniem par dabaszinātnēm pasaules kontekstā „Mēs par Latviju!”.

Konkursu 7. - 12. klašu skolēniem ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) atbalstu rīko bērnu un jauniešu vides izglītības centrs "Rīgas Dabaszinību skola" sadarbībā ar Rīgas domi, portālu „Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Konkursu atklās Pasaules ūdens dienā - 22. martā, un tā pirmā kārta būs veltīta ūdens tematam. Savukārt UNESCO Baltijas jūras projektā aprīļa beigās Pumpuru vidusskolā paredzēta ūdens tematam veltīta konference.

2013. gads par Starptautisko ūdens sadarbības gadu pasludināts,  turpinot īstenot ANO dekādes „Ūdens dzīvei" izvirzīto mērķi par starptautiskās sadarbības veicināšanu ūdens problēmjautājumu risināšanā.

Starptautiskajā ūdens sadarbības gadā visas pasaules sabiedrības uzmanība tiks pievērsta ūdens jautājumiem klimata pārmaiņu kontekstā, sadarbībai starptautisko ūdeņu tīrības nodrošināšanā, ūdens pieejamības, piegādes un attīrīšanas problēmām, kā arī ūdens kvalitātei, kvalitātes kritēriju izstrādei un monitoringam.

Starptautiskā ūdens sadarbības gada sauklis ir „Ūdens, ūdens būs visur, ja vien pratīsim dalīties".

Tas tika izraudzīts konkursā no vairāk nekā 12 000 ideju pieteikumu, kas tika saņemti no 180 valstīm.

Sauklis apvieno Starptautiskā Ūdens gada uzdevumus: akcentēt pozitīvās ūdens sadarbības iniciatīvas, veicināt atbildīgu pārrobežu ūdens diplomātiju un starptautisku organizāciju, valsts iestāžu un nevalstisko organizāciju dialogu ūdens problēmjautājumu risināšanā.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina izglītības, kultūras, vides aizsardzības iestādes, valsts institūcijas, pašvaldības, zinātnes un pētniecības centrus un nevalstiskās organizācijas 2013. gadā organizēt dažādus pasākumus, rīkot akcijas un atbalstīt zinātniskos pētījumus, plānot tematiskas mācību stundas un citas aktivitātes par Starptautiskā ūdens sadarbības gada tematiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!