Foto: LETA

Tā sauktie antifašisti arī šogad 16.marta pasākumos Rīgā mēģinās izdomāt ko jaunu, lai pievērstu sev plašsaziņas līdzekļu uzmanību, atzīst Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets.

Risks, ka verbāla konfrontācija pāraugs fiziskā sadursmē, lielākā vai mazākā mērā ir katru gadu. Viens no galvenajiem tā saukto antifašistu protesta akciju mērķiem ir diskreditēt Latviju kā valsti, kur it kā atdzimst fašisms, skaidroja DP priekšnieks.

"Taču ar šo pašu izdomātā mīta popularizēšanu maz apmeklētās konferencēs nepietiek, lai noturētu gadu no gada mediju uzmanību uzburtajai problēmai. Tāpēc vajag arī provokatīvas aktivitātes uz ielas, lai šokētu vai izaicinātu. Tā sauktajiem antifašistiem ir vajadzīgi mediji, lai pievērstu sev uzmanību, savukārt plašsaziņas līdzekļiem ir vajadzīgs sižets, problēma, ko parādīt, tāpēc antifašistiem ir katru gadu jāizdomā kaut kas, kā pievērst sev uzmanību. Šis gads nebūs izņēmums," norādīja Mežviets.

Lai arī iepriekšējos gados Latvija bija liegusi uz 16.marta pasākumiem iebraukt radikāli noskaņotiem ārzemniekiem, Mežviets precīzi neatbildēja, vai tā sauktajā melnajā sarakstā arī šogad ir iekļautas kādas personas. Viņš norādīja, ka DP sadarbībā ar citām valsts institūcijām veiks darbības atbilstoši informācijai par potenciālajiem riskiem.

"Ja mūsu rīcībā būs informācija par ārzemnieku plāniem ierasties Latvijā nolūkā veikt provokatīvas aktivitātes 16.marta pasākumu laikā, tad, protams, tiks veiktas nepieciešamās darbības, lai šos riskus preventīvi novērstu," piebilda Mežviets.

Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA pastāstīja, ka Valsts policija sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm strādā pie sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna. Policija arī šodien tikusies ar pasākumu organizētājiem, ar kuriem pārrunāti drošības pasākumi. Valsts policija un DP turpina sekot līdzi aktuālajai situācijai.

Jau ziņots, ka minētajā dienā Rīgā notiks visi pieteiktie pasākumi pie Brīvības pieminekļa.

No plkst.11 līdz 13 pašvaldībā pieteikts gājiens maršrutā Doma baznīca-Zirgu iela-Līvu laukums-Kaļķu iela-Brīvības bulvāris (Brīvības piemineklis). Pasākuma organizators ir biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa". Kā pasākuma mērķis minēta ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa pēc dievkalpojuma. Plānotais dalībnieku skaits norādīts 100.

Savukārt no plkst.6 līdz 13 pašvaldībā pieteikta sapulce Brīvības pieminekļa laukumā un piegulošajos parkos. Pasākuma organizators ir biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam". Kā pasākuma mērķis norādīts - atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un leģiona 2.pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem.

Plānotais dalībnieku skaits norādīts 30.

Tikmēr no plkst.13 līdz 14 pašvaldībā pieteikta sapulce/pikets Brīvības pieminekļa laukumā. Pasākuma organizators ir biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja". Kā pasākuma mērķis norādīta sapulce "Waffen SS" upuru piemiņai un par "Waffen SS" noziegumu attaisnošanas bīstamību.

Savukārt piketu pie "Laimas" pulksteņa no plkst.11 līdz 13 pieteicis Šiškins. Šiškins pasākuma pieteikumā norādījis, ka tas būs leģionāru piemiņas pasākums - izmantojot dažādu valstu karogus, plānots atveidot "miera jostu". Plānots, ka piketā varētu piedalīties 20 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!