Foto: F64
Tuvojoties 16.martam antifašistu rindās samilzis konflikts starp divu organizāciju līderiem. Josifs Korens agrāko cīņu biedru Jāni Kuzinu vaino nodevībā – viņš esot nozadzis antifašistu naudu – un draudzība kopš tā laika zudusi, savukārt pats Kuzins zādzību noliedz, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

"Nu tā bija nauda, kas bija domāta noteiktam pasākumam, kuru organizācija saņēma pēc atbilstoša līguma. Viņš to nozadzis. Un tikai," raidījumam pastāstījis Antifašistu kustību pārstāvis Josifs Korens.

"Nekā Personīga", atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, norāda, ka ar finansēm aktīvistiem Latvijā palīdz dažādas Krievijas organizācijas. Starp tām arī "Krievijas tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fonds". Tas tautiešu aizstāvībai naudu saņemot no Krievijas budžeta.

Kā ziņo raidījums, fonda mājas lapā lasāmi dažādi Latvijā atbalstīti projekti. Tā, piemēram, bijušais Saeimas deputāts Jakovs Pliners decembrī izdevis rakstu krājumu par krievu identitātes stiprināšanu skolās. Eksdeputāts un aktīvs 16.marta nekārtību dalībnieks Vladimirs Buzājevs uzrakstījis grāmatu trīs valodās par slikto nepilsoņu stāvokli Latvijā. Starp fonda sasniegumiem minēta arī "Baltā grāmata" - tas ir antifašistu biedrību pētījums kā 18 Eiropas valstīs izplatās nacisms un fašisms, ziņo "Nekā Personīga".

Saistību ar šo Krievijas valdības fondu Korens noliedzis. Savukārt kādi plāni šī gada 16.martā viņš neesot atklājis. Tik pat nerunīgi bijuši arī viņa sabiedrotie, norāda raidījums.  

Savukārt antifašistu kustības aktīvistu Sergeju Malahovski piemeklējis cits nelāgs pavērsiens. Pirms nedēļas Malahovska mājai Pļavniekos līdzās esošajā lielveikalā kāds "Nekā Personīga" skatītājs pamanījis, ka antifašistu aizturējusi veikala apsardze. Kā stāstījis notikušā aculiecinieks - iespējams, aktīvists pieķerts paņemot no veikala preci, par ko piemirsies samaksāt, ziņo raidījums.

Antifašisti par saviem plāniem 16.martā klusē. Saeimā deputātu vidū izskan minējumi, ka vairāki aktīvisti uz jūtīgo datumu Latvijā aicinās domubiedrus no ārvalstīm. Pirms gada bija ieradušies daži antifašisti no Vācijas. Šogad iecerēts uzņemt pat vairākus autobusus. Agrākais protestu rīkotājs Kuzins raidījumam atklājis, ka esot dzirdējis arī citus plānus: "Varētu būt tā, ka no Ukrainas atbrauks viena grupa, kas ies kopā ar Raivi Dzintaru, un atbrauks otra grupa no Doņeckas un Luganskas. Jautājums ar ko ies. Lindermanu satiku te pirms dienām. Viņš teica, ka viņš tur baigi viņus atbalsta un uztur."

Kad taujāts par to vai Lindemrans uz 16.martu Latvijā aicinājis cilvēkus no Ukrainas, Kuzins norādījis: "Viņš, man liekas, pajokoja." Savukārt pats Lindermans raidījumam norādījis, ka neko par to nezinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!