Foto: DELFI Aculiecinieks
"Latvijas Antinacistiskās komitejas" organizētā apaļā galda diskusijā svētdien Latvijas valdībai tika pārmesta holokausta ietekmes mākslīga mazināšana un noliegšana, aģentūra BNS novēroja pasākumā.

Austrijas kreisi noskaņotās kustības "Sozialistische Alternative (SOAL)" un Eiropas sociālā foruma pārstāvis Hermanis Dvorčaks pauda sašutumu par Latvijas kara muzejā redzēto, kur "nekritiski tiekot attēlota latviešu karavīru dalība "Waffen SS"". "Tas man atgādina situāciju pirms 40 gadiem Austrijā, kad tika rīkota izstāde par austriešu karavīriem Vācijas SS vienībās. Tā ir nopietna daļa no fašima vēstures, kurai netiek piemērots nekāds kritisks vērtējums. Tas šobrīd notiek Latvijā, tāpat kā tas pirms 40 gadiem notika Austrijā," teica Dvorčaks. Viņš uzsvēra, ka protestēs pret 16.marta pasākumiem Rīgā, kuros notiekot "latviešu esesiešu glorifikācija".

"Vienlaikus mums nevajadzētu skatīties tikai pagātnē. Visā Eiropā ir līdzīgas problēmas. Pēdējo desmitgažu laikā var ievērot tā dēvēto labējo populistisko partiju popularitātes pieaugumu visā Eiropā. Populistu partijas ir mobilizējušās un iegūst 20-25% vēlētāju atbalstu. Lielākā daļa saņemto balsu ir tā dēvētais protesta balsojums. Daudzi balso par labējām kustībām, lai nebūtu jābalso par komunistiem un sociāldemokrātiem. Tomēr es varu teikt - nedrīkst aizmirst pagātni," klāstīja Dvorčaks. Viņš arī atzina, ka kreisajām kustībām Eiropā nepieciešams atrast arī jaunas atbildes uz daudziem mūsdienu izaicinājumiem, pretējā gadījumā tām nebūs sekmju.

Savukārt aktīvists Aleksandrs Kuzmins pauda - Latvijā bieži tiek apgalvots, ka nacistiskās Vācijas okupācijas laikā iedzīvotāji cieta mazāk, nekā PSRS represijās. "Taču viņi negrib redzēt desmitiem tūkstošu Latvijas ebreju un čigānu. Tādējādi tiek samazināti holokausta fakti. Starptautiski Latvijas valdība pauž pozīciju, ka valdības pārstāvji nepiedalās 16.marta aktivitātēs. Taču jūs varat redzēt, piemēram, koalīcijas partijas [NA] interneta vietnē, ka viņi latviešu "Waffen SS" dalībniekus pasniedz pozitīvā gaismā un sauc par varoņiem. Protestētājus pret 16.marta pasākumiem valdība uzskata par provokatoriem, bet tos, kas gājienā piedalās - nē," sacīja Kuzmins.

Jau vēstīts, ka "Latvijas Antinacistiskā komiteja" svētdien partijas Latvijas Krievu savienība telpās rīkoja starptautisku apaļā galda diskusiju, kurā pārrunāja "nacisma ideju izplatību mūsdienu Eiropā". Pasākumā piedalījās sabiedriski darbinieki no piecām valstīm. Organizācija iecerējusi arī pirmdien, 16.martā, piedalīties protesta akcijās pie Brīvības pieminekļa.

16.marts ik gadu izraisa plašu rezonansi, jo šajā dienā tiek pieminēti Latvijas leģionāri. Bijušos leģionārus Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušiem. Tomēr ārvalstīs viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem. Lai gan oficiāli "Waffen SS" bija brīvprātīgo formējums, faktiski vairākums tur dienējušo tika mobilizēti piespiedu kārtā.

Minētā iemesla dēļ vairākas antifašistiskās organizācijas uzskata, ka ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa leģionāru atceres dienā tādējādi ir nacisma slavināšana.

Latvijas Ārlietu ministrija norāda, ka latviešu leģiona izveide bija nacistu noziegums, jo saskaņā ar 1907.gada Hāgas konvenciju okupēto teritoriju iedzīvotājus ir aizliegts iesaukt bruņotajos spēkos. Vārds "brīvprātīgais" tika lietots, lai apietu šo konvenciju.

Par izvairīšanos no iesaukšanas leģionā draudēja cietuma, bet vēlāk ‒ nāves sods. Latviešu leģions bija frontes vienība, un trešdaļa tās kareivju krita frontē. Neviens no leģiona nekad nav atzīts par vainīgu kara noziegumos kā leģiona dalībnieks. Tie Latvijas iedzīvotāji, kas piedalījās nacistu izdarītajos noziegumos un kas bija atbildīgi par tiem, pēc kara tika tiesāti un saņēma pelnīto sodu, paskaidro ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!