Foto: F64
Atsevišķi organizācijas "Pasaule bez nacisma" (PBN) aktīvisti un atbalstītāji no Latvijas tikuši iesaistīti Krieviju atbalstošos informatīvajos pasākumos Krimā, apstiprināja Drošības policijā (DP).

DP jau iepriekš paziņojusi, ka leģionāru piemiņas dienā 16.martā tiešā Brīvības pieminekļa tuvumā biedrības "Apvienība pret nacismu" vārdā Josifs Korens rīkos pasākumu, kura mērķis ir aizskart leģionāru piemiņas gājiena dalībniekus ar izaicinošiem saukļiem vai skaņu ierakstiem, lai provocētu konfrontāciju starp tā sauktajiem antifašistiem un piemiņas gājiena dalībniekiem.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijas Antifašistiskās komitejas (LAK) vadītājs Korens ir faktiskais šo protesta pasākumu organizators un koordinators Latvijā. Viņš ir arī Krievijas finansētās kustības PBN pārstāvis Latvijā.

DP norāda, ka PBN ir organizācija, kura par savu darbības mērķi ir deklarējusi cīņu pret nacismu un fašismu starptautiskā mērogā, taču būtībā tā ir instruments Krievijas ģeopolitisko interešu realizēšanai ārvalstīs. Šī iemesla dēļ organizācija arī saņem gan finansējumu, gan atbalstu no Krievijas, atzīmē DP.

PBN faktiskais uzdevums ir radīt un uzturēt priekšstatu par nacisma atdzimšanu, radikālo ekstrēmismu un cilvēktiesību pārkāpumiem valstīs, kurās Krievijai ir svarīgas ģeopolitiskās intereses - galvenokārt Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā un Moldovā - un kuru iekšpolitiku tā cenšas ietekmēt, norāda drošības sargi. Nopietnas organizācijas statusa radīšanai PBN aktīvistu mītnes valstīs tiek mākslīgi radītas meitasorganizācijas, kas rada priekšstatu par PBN kā organizāciju ar starptautiski sazarotu struktūru un daudziem biedriem. Latvijā par PBN meitasorganizāciju tiek minēta neeksistējoša un nereģistrēta Korena vadīta kustība "Latvija bez nacisma". Taču faktisko PBN darbu realizē neliels skaits personu.

Kā uzsver DP, mākslīgai PBN prestiža radīšanai tiek izmantota taktika, kas paredz piesaistīt organizācijai uz Krieviju orientētus pašreizējos un bijušos politiskos un sabiedriskos darbiniekus pārsvarā no postpadomju valstīm. Tādējādi PBN cenšas radīt priekšstatu, ka organizācijai ir plašs starptautisks atbalsts, tostarp ASV.

PBN veiksmīgi izmanto to, ka tās darbība netiek kritiski vērtēta, tādēļ tās pārstāvju teiktais dažkārt tiek uztverts kā ekspertu vērtējums. Tas ļauj PBN izdod tendenciozus pārskatus par "nacisma draudiem" Eiropā un ar to pamatot nepieciešamību iejaukties citu valstu iekšpolitikā, uzsvēra DP.

PBN vadītājs ir Krievijas uzņēmējs un bijušais politiķis, Krievijas parlamenta augšpalātas bijušais loceklis Boriss Špīgels. Savukārt praktisko PBN darbību realizē tās viceprezidents Valērijs Engels, kā arī kustības koordinatori tās darbības mērķa valstīs. Latvijā šāds koordinators ir Korens.

Starp PBN aktīvistiem ir arī indivīdi, kuriem ir pieredze politisku provokāciju organizēšanā sabiedrisku pasākumu aizsegā. Kustības aktivitātes notiek saskaņā ar saņemtajiem norādījumiem un tiek pakārtotas nepieciešamībai diskreditēt un vairot saspīlējumu noteiktās valstīs, norāda DP.

PBN ir aktīvi iesaistījusies arī Ukrainas notikumos, kur, ekspluatējot tā saukto antifašisma tematiku, veicina Krievijas ģeopolitisko interešu realizēšanu šajā valstī. "Špīgela uzdevumā arī atsevišķi PBN aktīvisti un atbalstītāji no Latvijas tika iesaistīti Krievijas Federāciju atbalstošos informatīvajos pasākumos Krimā," apstiprināja DP.

Jau ziņots, ka patlaban kopumā Rīgā ir pieteikti četri dažādi 16.marta pasākumi. Biedrība "Apvienība pret nacismu" 16.martā no plkst.10 līdz 13 iecerējusi tiešā Brīvības pieminekļa tuvumā piketēt "pret "Waffen SS" veterānu glorifikāciju Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!