Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments Limbažu rajona Umurgas pagasta padomei nosūtījis atļauju anulēt pagasta iedzīvotājai Ļubovai Rebelei ārstes paviršības dēļ izrakstīto miršanas apliecību, ceturtdien apliecināja Dzimtsarakstu departamentā. Atļauju pagasts saņems, visticamāk, piektdienas rītā, pavēstīja departamentā.
Umurgas pagasta padome vērsās Dzimtsarakstu departamentā ar lūgumu atļaut anulēt 81 gadu vecajai Rebelei pagasta ģimenes ārstes paviršības dēļ izrakstīto miršanas apliecību, kā arī svītrot sirmgalvi no miršanas reģistriem un atjaunot viņas likumīgās tiesības.

Rebelei anulēja pasi, un viņa tika svītrota no pabalstu un pensijas saņēmēju sarakstiem pēc tam, kad viņas dēls Vladimirs Rebels (1954) iesniedza pagastā apliecinājumu par mātes nāvi un saņēma 40 latu pabalstu bēru izdevumiem.

Masu medijiem sirmgalves dēls vēlāk stāstīja, ka notikusi nelaimīga kļūda - kādu dienu viņš atradis savu māti, kurai bijusi vāja veselība, guļam gultā, un viņas ķermenis bijis auksts. Vīrietis nolēmis, ka māte nomirusi, un devies pie ģimenes ārstes, kura, sirmgalvi neapskatot, izrakstījusi miršanas apliecību. Ārste skaidrojusi, ka zinājusi par sirmgalves vājo veselību, tāpēc viņai neesot radušās šaubas par dēla stāstītā patiesumu.

Ārsti Daci Noriņu pēc ekspertu vizītes Umurgā par paviršu savu pienākumu pildīšanu šonedēļ Medicīniskās aprūpes un darba spējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija nolēma sodīt ar 100 latu naudas sodu, kā arī materiāli par šo notikumu tiks nosūtīti Limbažu rajona policijas pārvaldei izvērtēšanai. Pret sirmgalves dēlu ierosinātā lieta par krāpšanu pašlaik atrodas rajona policijas pārvaldē, bet drīzumā varētu lemt par kriminālvajāšanas uzsākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!