Foto: DELFI

Ap 18. decembri varētu būt pirmās indikācijas, vai 11. janvārī varēs atcelt ārkārtējo situāciju valstī un Covid-19 ierobežošanas pasākumus, otrdien, 23. novembrī, valdības sēdē sacīja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Analizējot mājsēdes efektu un par to veiktos secinājumus, viņš sacīja, ka ap 18. decembri varētu būt pirmās indikācijas, kā rīkoties turpmāk, jo arī šobrīd galvenais mērķis ir pēc iespējas zemāku inficēšanās līmeni uzsākt Ziemassvētku periodu.

Kopumā mājsēdes jeb "lokdauna" dažādu faktoru kombinēto efektivitāti laika periodā no 1. līdz 15. novembrim vērtē ap 65%, sacīja Bērziņš. Laikā no 22. oktobra līdz 1. novembrim tie bija ap 40%.

Bērziņš sacīja, ka ap 6. decembri būs zināma infekcijas attīstības trajektorija. Ja, piemēram, inficēto skaits pieaugs par vairāk nekā 10% nedēļā, tad hospitalizēto skaits apstātos pie 800, 18. decembrī tiktu pārsniegti 1000-1250 inficētie dienā un Ziemassvētkos būs straujš pieaugums. Tas nozīmētu, ka būtu nepieciešami papildu drošības pasākumi ap Jauno gadu.

Savukārt, ja inficēto skaits pieaugtu mazāk, tad arī Ziemassvētku laikā saslimšanas pieaugums būtu lēnāks, mazāks pacientu skaits slimnīcās un janvārī situācija būtu jāvērtē, skaidroja Bērziņš.

Ja inficēto skaits samazināsies, tad pieaugums Ziemassvētkos minimāls un situācija janvārī būs stabila, prognozē VM.

Lai mazinātu saslimstības pieaugumu, VM piedāvā ieviest visu klātienē strādājošo paštestēšanu divas reizes nedēļā no 6. decembra, palielināt vakcinācijas tarifu par cilvēku virs 60 gadiem vakcināciju, kā arī aktivizēt balstvakcināciju plašākai pieejamībai, sacīja Bērziņš.

Tāpat Bērziņš sacīja, ka pēc apspriedes ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru, viņu ieteikumi liecina, ka turpmākā prognozēšanā jāiekļauj Covid-19 gada sezonalitāte, jo infekciozitāte ir atkarīga no temperatūras un mitruma.

Tāpat prognozēs ir jāiekļauj palielināta inficēšanās ap Ziemassvētkiem, kad palielinās kontakti, cilvēki vairāk ciemojas viens pie otra un satiekas ar cilvēkiem, ar kuriem ikdienā netiekas. Te viņš arī sacīja, ka 2021. gadā Lielbritānijā, Latvijā, Igaunijā, Norvēģijā, Zviedrijā saslimstības augstākie pīķi bija janvāra otrajā nedēļā.

Jau ziņots, ka valdība līdz 6. decembrim neplāno atvieglot spēkā esošos Covid-19 drošības pasākumus, pēc koalīcijas partneru sēdes pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka saslimstība ar Covid-19 valstī uzlabojas, taču situācija joprojām ir trausla. Daudzās Eiropas Savienības (ES) valstīs novērojams straujš saslimstības pieaugums, kas pārsniedz Latvijas šī rudens augstāko punktu, kas liecina, ka ziema būs sarežģīta visā ES, norādīja ministrs.

Viņš pauda, ka ministrija ir sagatavojusi vairākus notikumu scenārijus – no optimistiskākā līdz pesimistiskākam, kuru ieviešana turpmāk būs atkarīga no vakcinācijas rādītājiem, kā arī sabiedrības uzmanības pirmssvētku un svētku laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!