Foto: LETA
Pie Jūrmalas pilsētas domes ceturtdien ap 20 cilvēku piketēja pret jauno pilsētas teritorijas plānojumu.

Piketa organizators ir Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB).

Piketētāji turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Ko nevar izdarīt ar naudu, var izdarīt par lielu naudu, bet ir lietas, ko nevajag darīt ne par kādu naudu". Tāpat bija redzami plakāti, kuros attēlotas dabas teritorijas, pret kuru pārveidošanu protestētāji iebilst.

Piketā piedalījās arī bijušais Jūrmalas domes deputāts un kādreizējais domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks (V), kurš neuzskata, ka jaunais plānojums veicinās kūrortpilsētas attīstību, bet gan uzskata, ka tas saistīts ar politiskajām un uzņēmēju interesēm.

Ražuks sacīja, ka labi pārzina Jūrmalas situāciju un neuzskata, ka jaunais teritoriālais plānojums veicinās kūrortpilsētas attīstību. "Drīzāk tas paredz ekskluzīvu īpašumu būvēšanu, izstumjot no pilsētas vietējos iedzīvotājus. Ja izvēlas tādas teritorijas kā kāpu zona apbūvēt, jābūt skaidram mērķim, bet pašlaik tas vairāk izskatās pēc politiskajām interesēm," pauda Ražuks, piebilstot, ka nevēlas nevienu vainot korupcijā, tomēr plānojums izskatoties pēc "divpusējām darīšanām, kam nav nekāda sakara ar iedzīvotāju interesēm".

Piketētāji neizsauca saukļus, tomēr pie viņiem iznāca Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), kurš aicināja izvēlēt vienu aktīvistu, kurš Jūrmalas pilsētas domes sēdē varēs paust piketētāju viedokli.

Truksnis piketētājiem sacīja, ka jebkurš teritorijas plānojums ir kompromiss un grozījumi skarot vien 0,1% visas pilsētas teritorijas. Viņš akcentēja, ka par iecerētajiem pārbūves darbiem katrā teritorijā vēl būs nepieciešams detālplānojums, kur "katrs koks" pirms pārbūves tiks pārskatīts. Tāpat viņš akcentēja, ka, veidojot jauno plānojumu, par turpmākām teritoriju izmantošanas iecerēm saņemti saskaņojumi no visām institūcijām.

"Mēs ceram, ka šajā Zaļajā ceturtdienā jūs lemsiet pēc sirdsapziņas," Truksnim atbildēja kāda piketētāja.

Viena no piketa dalībniecēm un JAB pārstāve Agrita sacīja, ka visvairāk jaunajā plānojumā iedzīvotājus satrauc, ka viņi zaudēs dabas mantojuma zonas, ar kurām Jūrmala slavena, - tikšot apbūvēta pludmale, kāpu zonas, Lielupes grīva. "Taisās apbūvēt tikai tādēļ, lai nopelnītu. Vai tiešām tas ir vajadzīgs iedzīvotājiem?" teica piketētāja. Viņa pauda, ka dabas teritorijās plāno celt arvien jaunus īpašumus, vienlaikus Jūrmalā esot pilns ar tukšām ēkām, kas iepriekš uzbūvētas, bet netiek izmantotas. "Lai izmanto sākumā jau uzceltās ēkas!" pauda aktīviste.

Tikmēr JAB vadītājs Uldis Kronblūms norādīja, ka pilsētas dome skaidro, ka grozījumi kopumā skaršot vien 0,1% pilsētas teritorijas, tomēr dome biedrībai atteikusi sniegt informāciju, cik procentuāli tas skars piekrastes rajonus - Lielupi, Majorus un citus. Tieši šo teritoriju apbūves plāni biedrību satrauc visvairāk.

Ceturtdien Jūrmalas pilsētas domes deputāti lems par pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu apstiprināšanu, kā arī grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apstiprināšanu.

Būtiskākās plānojuma izmaiņas saistītas ar publiskās infrastruktūras un kūrorta jomas attīstīšanu atbilstoši pilsētas stratēģiskajiem mērķiem, norāda domē.

JAB asi iebilst pret grozījumiem. Biedrībā norāda, ka iepriekš noraidīti visi iebildumi, par kuriem parakstījās vairāk nekā 1000 jūrmalnieku un vēl ap 1000 pilsētas viesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!