Foto: LETA
Krievijā apcietinātās ukraiņu lidotājas Nadeždas Savčenko atbalsta akcijā iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā pulcējušies ap 20 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Atsevišķiem cilvēkiem ap pleciem ir aplikts Ukrainas karogs, kādam piketētajam rokās ir arī Latvijas karogs. Rokās viņiem ir plakāti ar uzrakstiem ukraiņu, krievu, latviešu un angļu valodā, kā "Lūdzieties par Savčenko!", "Brīvību Nadeždai Savčenko!", "Kauns Krievijas fašistiskajiem iebrucējiem!" un citi.

Piketētāji izkliedz saukli "Putins - terorists!", "Kauns Krievijai!", "Kauns Doņeckai!". Tāpat aktīvisti aicina ar kājām mīdīt Georga lentīti kā simbolu nepieņemamai Krievijas agresijai.

Piketētājus uzrunāja arī vairāki Ukrainas parlamenta deputāti.
Ukrainas varas pārstāvji pateicās Latvijai un īpaši Saeimas spīkerei Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) par Ukrainai sniegto atbalstu, sakot, ka "draugi tiek iepazīti nelaimēs". Viņi akcentēja, ka svarīgi uzsvērt visas pasaules uzmanību tām bezprecedenta darbībām, ko Krievija patlaban veic Ukrainā. "Krievija un Putins personīgi Ukrainā nogalina mierīgos iedzīvotājus," sacīja deputāts.

Ukrainas pārstāvji uzskata, ka Eiropas Savienība patlaban ieņēmusi pasīvu pozīciju, cerot, ka viss atrisināsies miermīlīgā ceļā, kaut gan "skaidri redzams, ka Putins negrib mieru - Putins grib karu".

Stāvot iepretim Krievijas vēstniecībai, amatpersonas piekodināja, ka Krievija ir agresorvalsts, kas pārkāpusi visus civilizētās pasaules likumus un virza Eiropu pretim jaunai katastrofai. Deputāti pārliecināti, ka par liecību tam, ka konflikts nevarēs tikt atrisināts vieglā un mierīgā gaitā, ir atšķirīgā vērtību sistēma - krievi domājot militārās, bet eiropieši - miera kategorijās. Viņi brīdināja, ka nav izslēgts, ka Putina nākamie soļi varētu būt vērsti arī uz Baltijas valstīm, tādējādi atkārtojot arī citu valstu pārstāvju bažas par Krievijas prezidenta iespējamiem nākamajiem soļiem.

Līdzīgs pikets pirms divām nedēļām noticis arī Igaunijā.

Piketētāji arī kopīgi izdzied Latvijas un Ukrainas valsts himnas.
Starp atsevišķiem piketa dalībniekiem izvērsās arī asa vārdu pārmija. Divas krieviski runājošas sievietes pārmeta kādam kungam valsts valodas nezināšanu, jautāja, kur viņš nopircis pilsonību un apsauca par fašistu.

Kā ziņots, Maskava apsūdz 33 gadus veco Savčenko divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas austrumos. Pret viņu ierosināta arī krimināllieta par robežas nelikumīgu šķērsošanu. Viņa atrodas ieslodzījumā Krievijā jau gandrīz deviņus mēnešus.

Savčenko apsūdzības noliedz, skaidrojot, ka viņa nolaupīta un aizvesta uz Krieviju. Badastreiku viņa pieteica 13.decembrī. Tiesa 10.februārī pagarināja viņas apcietinājumu līdz 13.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!