48% Latvijas pilsoņu noteikti piedalīsies tautas nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES), bet vēl 37,3% domā, ka, visticamāk, tajā piedalīsies, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) šodien publiskotais pētījums.
Pēc CVK priekšsēdētāja Arņa Cimdara vārdiem, šie dati norāda, ka pilsoņiem ir izteikta griba paust savu viedokli un viņiem ir svarīgi, lai viņu griba tiktu pēc iespējas precīzi atspoguļota referenduma iznākumā.

Pētījums atspoguļo pilsoņu attieksmi pret piedalīšanos referendumā par ES. Pilsoņiem tika lūgts norādīt, vai viņi piedalīsies referendumā, kā arī raksturot savu attieksmi pret ES un to, kā viņi balsotu referendumā, ja tas notiktu aptaujas laikā.

Cimdars norādīja, ka pārliecinošu vēlmi piedalīties tautas nobalsošanā galvenokārt pauduši pilsoņi, kas ir vecāki par 55 gadiem - 59% no aptaujātajiem šajā vecuma grupā, latvieši - 51%, respondenti ar augstāko izglītību - 53%, valsts sektorā strādājošie un lauksaimnieki.

Pētījums liecina, ka 7,2% pilsoņu vēl nebija izvēlējušies, vai piedalīties referendumā. 2,5% aptaujāto skaidri pateica, ka referendumā nepiedalīsies, bet 5,1% apliecināja, ka, visticamāk, tajā nepiedalīsies.

Kā atzīmēja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, ir pēdējais brīdis, lai uzrunātu vēlētājus, aicinot tos gatavoties tautas nobalsošanai par Latvijas dalību ES.

CVK vadītājs uzskata, ka to pilsoņu skaits, kas uz tautas nobalsošanu neieradīsies, lai protestētu pret ES kā tādu, būs neliels, jo Latvijas vēlētājs "vienmēr ir aktīvi paudis savu viedokli". Pēc Cimdara vārdiem, būs neiespējami noteikt, cik pilsoņu uz tautas nobalsošanu nebūs ieradušies savas eiroskeptiskās attieksmes dēļ, un cik - savas "bomzīgās attieksmes pret nākotni" dēļ.

Pētījuma rezultāti arī rāda, ka 40,5% respondentu uzskata, ka viņiem būtu nepieciešams, lai vēlēšanu iecirkņi tautas nobalsošanas dienā, 20.septembrī, strādātu no plkst.6 rītā līdz plkst.22. Tādēļ CVK gatavojas vērsties Saeimas Juridiskajā komisijā ar lūgumu pagarināt referenduma laiku.

Cimdars arī uzsvēra, ka tautas nobalsošanai nav nepieciešams atvēlēt divas dienas, jo pilsoņi acīmredzami pauduši stingru motivāciju piedalīties referendumā, turklāt divu referenduma dienu organizēšana varētu arī dārgāk izmaksāt. Pēc CVK aplēsēm, viena papildu stunda, ko strādātu vēlēšanu iecirkņi, izmaksātu 10 000 latu.

CVK priekšsēdētājs norādīja arī uz gadījumiem, kad pilsoņi nevar ierasties uz tautas nobalsošanu darba vai ārzemju komandējumu dēļ. Tādēļ CVK aicina darba devējus priekšlaikus organizēt darba režīmu tā, lai 20.septembrī pilsoņiem tomēr būtu iespēja ierasties uz nobalsošanu.

Vēlēšanu iecirkņi tiks iekārtoti 29 ārvalstīs, kur Latvijas pilsoņiem būs iespējams nobalsot. Taču līdzekļu ierobežotības dēļ iecirkņus nav iespējams atvērt visās valstīs, uz kurām dodas Latvijas pilsoņi.

Kā liecina CVK publiskotais pētījums, jūnijā pozitīva attieksme pret ES bija 62,4% pilsoņu, bet negatīva - 31,7% aptaujāto. Par Latvijas dalību ES būtu balsojuši 55,6% aptaujāto, pret - 28,5%, bet vēl 15,9% nebija izlēmuši, kā balsot.

Pētījumā, ko pēc CVK pasūtījuma veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS", tika aptaujāti 810 Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!