Svētdien kristieši Latvijā svinēs Pūpolu jeb Palmu svētdienu, kas ievadīs Kluso nedēļu pirms Lieldienām.
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Indulis Paičs pastāstīja, ka Jaunajā Derībā minēts notikums, ka Jēzus Kristus uz ēzeļa iejāja Jeruzālemē, lai jau pēc nedēļas mirtu nāvē pie krusta. Cilvēki viņu sagaidīja gavilējot un izrādīja savu cieņu, klājot zem Jēzus kājām savas drēbes un palmu zarus. Nacionālās īpatnības dēļ Latvijā šo dienu neatzīmē kā Palmu, bet gan Pūpolu svētdienu, norādīja mācītājs.

"Šis ir vienīgais gaišais mirklis Ciešanu laikā, bet vienlaikus tas simbolizē arī beigu sākumu. Notikums parāda, cik ātri mainās cilvēku domas, jo šajā svētdienā viņi Jēzu godā, bet jau pēc nepilnas nedēļas - sit krustā," sacīja Paičs.

Nākamajā nedēļā lielākajās Latvijas baznīcās dievkalpojumi notiks īpašā ritmā. Piemēram, Rīgas Lutera baznīcā dievkalpojumi notiks ik vakaru, bet Lielajā Piektdienā būs arī īpašs nakts dievkalpojums. To tiešraidē translēs arī Latvijas Radio 1. programma.

Šajā nedēļā mainās arī dievkalpojumos izmantojamās liturģiskās krāsas. Ciešanu laikā baznīca izmanto violeto jeb ciešanu krāsu, bet Zaļajā ceturtdienā, kad svin Svētā Vakarēdiena iedibināšanu, baznīca altārsegās un citos elementos izmanto zaļo dzīvības krāsu, stāstīja mācītājs.

Lielajā Piektdienā, kad Jēzu piesita krustā, baznīcā sēras atainojas melnā vai purpursarkanā krāsā. Savukārt Lieldienās baznīca līksmo baltajā krāsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!