IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta laikā Mežaparka estrādē svētdien tika apbalvoti svētku koru, deju kolektīvu un pūtēju orķestru konkursu Lielās balvas ieguvēji. Kļuva zināms, ka šajos svētkos labākais deju kolektīvs ir Smiltenes pilsētas kultūras un sporta centra deju kolektīvs "Ieviņa II", kuru vada Ieva Adāviča. Par labāko pūtēju orķestri atzīts Haralda Bārziņa vadītais Rīgas 6. vidusskolas pūtēju orķestris, bet labākā kora godu izpelnījās Jelgavas 4. vidusskolas 6. līdz 9. klašu koris "Spīdola" Līgas un Lienes Celmu vadībā.

Lielās balvas ieguvēji saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona darinātās statuetes.

Koncerta pirmajā daļā skanēja visu astoņu iepriekšējo skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku retrospekcija, sākot no pirmajiem svētkiem 1960. gadā. Savukārt koncerta otrajā daļā izskanēja īpaši šiem svētkiem radīti jaundarbi - Jāņa Lūsēna un Ineses Zanderes "Neatbildēts zvans", latviešu tautasdziesmu cikls "Laika upē - es" Valda Zilvera apdarē un Ulda Marhilēviča un Guntara Rača kopdarbs "Gaismas atgriešanās".

Kopā ar dziesmu svētku dalībniekiem muzicēja arī vairāki dziesmu autori, piemēram, Mārtriņš Brauns, Raimonds Pauls, Jānis Lūsēns un citi. Koncertā piedalījās arī populāri estrādes mūziķi - Ance Krauze, Mārtiņš Freimanis, Zigfrīds Muktupāvels un grupa "Cosmos".

Noslēguma koncertā piedalījās 15 000 dziedātāju liels kopkoris, pūtēju orķestri, pazīstami solisti un bērnu un jauniešu simfoniskais orķestris.

IX Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notika no 27. jūnija. Svētkos piedalījās 35 013 bērni, kuri pārstāv 1402 kolektīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!