Foto: Shutterstock
Sabiedriskās organizācijas "Lāčplēsis" piešķirtās "goda zīmes", ko saņēmuši daudz politiķu, ir nopērkamas par 400 eiro, svētdien ziņoja LTV raidījums "de facto". Raidījuma rīcībā nonācis slepeni tapis ieraksts, kas apliecina - goda zīmi var vienkārši nopirkt jebkurš.

Biedrības vadītājs ir Latviešu strēlnieku apvienības aktīvists Jānis Kasparsons, tajā darbojas arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs un politiķis Gunārs Kūtris un Zenta Tretjaka (S). Sarunā ar "de facto" biedrības vadītājs Kasparsons apgalvojis, ka par goda zīmi jāmaksā esot tikai dažiem: "Cits saka, ka neko nevar samaksāt, mēs neko neprasām. Cits var samaksāt, viņš dod," rezumējis vadītājs.

Ierakstā ir redzams, kā pie biedrības vadītāja atnāk kāds vīrietis un stāsta, ka gribot uzdāvināt goda zīmi savam paziņam. Un vadītājs uzreiz gatavs to piešķirt, dāvinātāju īpaši neiztaujā – ar ko tad paziņa pelnījis "goda zīmi", neinformē arī par to, ka biedrības valdei būtu vēl par to jābalso. Biedrības vadītājs uzreiz piezvana un noskaidro, cik ātri var noorganizēt apbalvošanu vajadzīgajā pilsētā. Nosauc arī cenu – 400 eiro, dzirdams ierakstā.

Raidījums norāda, ka šādu apbalvojumu ir saņēmuši daudz politiķu, piemēram, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs (S) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) – saņēmuši visas trīs pakāpes. Apbalvojumus saņēmuši arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs, Rēzeknes novada pašvaldības priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, Jelgavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Ziedonis Caune, Saeimas deputāti Romāns Naudiņš (NA) un Aldis Adamovičs (JV), kā arī Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA).

Uzrunātie raidījumam gan noliedza, ka būtu maksājuši naudu par šo godazīmi.

LTV atzīmē, ka likums neaizliedz nevalstiskajam organizācijām veidot savus apbalvojumus un tos var iesniegt apstiprinājumam Valsts prezidenta kancelejas heraldikas komisijai. Taču šāds solis ir brīvprātīgs un fondam "Lāčplēsis" šāda apstiprinājuma nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!