Foto: DELFI
Trešdien Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) notiks konkursa "Droša skola 2012" apbalvošanas pasākums.

Plānots, ka tajā piedalīsies izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Valsts darba inspekcijas pārstāvji, kuri apbalvos galvenās balvas ieguvēju un trīs profesionālās izglītības iestādēm pasniegs veicināšanas balvas, informēja IZM.

Pasākumā aicināti piedalīties pārstāvji no visām 22 profesionālās izglītības iestādēm, kuras šajā gadā piedalījās konkursā un mācību procesā pievērš lielu uzmanību darba aizsardzības aspektiem, sagatavojot jaunos speciālistus.

Valsts darba inspekcijas statistikas dati liecina, ka 69% nelaimes gadījumu darbā notiek, darbiniekiem neievērojot vai pārkāpjot darba aizsardzības prasības. 33% nelaimes gadījumos cietušie ir jaunie darbinieki, kuru darba stāžs nepārsniedz vienu gadu. Tāpēc projekta "Droša skola – drošs darbs" un tā laikā īstenoto aktivitāšu mērķis ir samazināt nelaimes gadījumu skaitu darbā, uzlabojot jauno speciālistu zināšanas par darba aizsardzību. Projekta pamatideja ir izveidot vienotu darba aizsardzības prasību informatīvo sistēmu profesionālās izglītības iestādēs un prakses vietās, lai šo prasību ievērošana kļūtu par ikviena audzēkņa, studenta un darbinieka uzvedības normu visā viņu darba dzīves laikā.

Pēdējo gadu laikā īpašu popularitāti ir ieguvis konkurss "Droša skola", kurā piedalās profesionālās izglītības iestādes. Konkursā tiek popularizēta skolu labā prakse darba vides jomā, un vērtētas droša darba apguves prasmes, tādējādi mazinot nelaimes gadījumu skaitu mācību un darba vietās.

Šogad konkursā "Droša skola 2012" brīvprātīgi piedalījās 22 profesionālās izglītības iestādes, un skolas tika vērtētas, ņemot vērā audzēkņu rezultātus e-mācību spēlē par darba aizsardzību, konkursa "Profs" rezultātus, skolu pašnovērtējuma ziņojumus un Valsts darba inspekcijas rīcībā esošo informāciju.

Projektu īsteno akciju sabiedrība "Severstaļlat", projekta partneri ir IZM, Labklājības ministrija, Valsts darba inspekcija, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes asociācija. Savas balvas plāno pasniegt ne tikai projekta partneri, bet arī uzņēmumi "If", "Gjensidige" un "Tele2".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!