Ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz apbūves zemes pārdošanu aplikt ar PVN.
Grozījumi likumā par PVN tika izstrādāti, reaģējot uz Eiropas Komisijas (EK) formālo paziņojumu pārkāpuma lietā, kurā norādīts, ka Latvija nav ieviesusi direktīvas prasības, kas paredz apbūves zemes pārdošanu aplikt ar PVN. Tādējādi grozījumi likumā par PVN paredz apbūves zemes pārdošanas aplikšanu ar PVN, lai tas atbilstu direktīvas normām.


Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu, kas ļauj  dalībvalstīm pašām definēt apbūves zemes jēdzienu PVN regulējošajos normatīvajos aktos, PVN likumā tiks noteikta apbūves zemes definīcija. Tāpat likumā precizēts, ka apbūves zemes pārdošanai netiek piemērots PVN atbrīvojums.


Lai veiktie likuma grozījumi atbilstu ES prasībām un vienlaicīgi nodrošinātu vismazāko ietekmi uz valsts ekonomiku tiesību normas ieviešanas brīdī un piemērošanā, kā arī samazinātu ar PVN apliekamo objektu skaitu, par apbūves zemi tika noteikti tikai tie zemes gabali, kuriem ir izsniegta atļauja apbūvei vai inženierkomunikāciju izbūvei.


Ņemot vērā pašreizējo ekonomisko situāciju, kad novērojama nekustamā īpašuma tirgus apjoma samazināšanās, likumprojekts paredz pārejas periodu apbūves zemes aplikšanas uzsākšanai sākot ar 2011. gadu, nosakot, ka zemes gabals kļūst par apbūves zemi, ja atļauja šī zemes gabala apbūvēšanai, inženierkomunikāciju izbūvei vai ceļu un inženierkomunikāciju piebūvei ir izsniegta pēc 2010. gada 31. decembra.


Pašlaik likums par PVN nosaka, ka no PVN tiek atbrīvota nekustamā īpašuma pārdošana, tajā skaitā zemes pārdošana. Savukārt Padomes 2006. gada direktīva par kopējo PVN sistēmu neparedz PVN atbrīvojumu apbūves zemes pārdošanai.


Grozījumu projektu vēl izskatīs Ministru kabinets, un par tā pieņemšanu lems Saeima.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!