Administratīvā apgabaltiesa ceturtdien, 2.decembrī, paredzējusi skatīt Finanšu ministrijas (FM) apelācijas sūdzību par spriedumu, kas paredz atcelt ministrijas lēmumus par piemērojamajiem disciplinārsodiem bijušajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem Dzintaram Jakānam un Artim Zaļūksnim, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Šogad jūnija vidū Administratīvā rajona tiesa apmierināja Jakāna un Zaļūkšņa sūdzību par FM lēmumiem. Ministrija šo spriedumu pārsūdzēja.

Jau vēstīts, ka pērn oktobra vidū toreizējais finanšu ministrs Einars Repše nolēma disciplināri sodīt toreizējo VID ģenerāldirektoru Jakānu, uz sešiem mēnešiem samazinot viņam algu par 20%. Tika sodīts arī VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītājs Zaļūksnis, kurš tika atbrīvots no amata.

FM pret Jakānu un Zaļūksni disciplinārlietas ierosināja saistībā ar divu finanšu policijas darbinieku Jāņa Laizāna un Vasilija Kivļonoka atbrīvošanu no amata, ko FM atzina par prettiesisku. VID lēmumu esot balstījis uz notiesājošo spriedumu par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, bet tas nebija galīgs, jo apsūdzētie to bija pārsūdzējuši.

Laizāns un Kivļonoks no civildienesta tika atbrīvoti saskaņā ar VID likuma pantu, kas paredz, ka civildienesta attiecības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja. Tomēr VID vadība pieņēma lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar Laizānu un Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu.

Līdz ar to Repše pret Zaļūksni disciplinārlietu ierosināja par pienākuma - nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu - nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Jakānu par pienākuma - nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā - nekvalitatīvu pildīšanu.

Jau vēstīts, ka Augstākā tiesa (AT) šogad 18.februārī nosprieda piedzīt no VID par labu Jaunalksnei 12 tūkstošu latu morālo kompensāciju par viņas noklausītajām tālruņa sarunām. Iepriekš gan Rīgas apgabaltiesa nolēma, ka morālās kompensācijas summa ir 100 tūkstoši latu. Lai arī AT spriedumu vēl varēja pārsūdzēt Senātā, VID tomēr nolēma to nedarīt. Arī Jaunalksne spriedumu nepārsūdzēja.

Saskaņā ar VID Komunikācijas daļā sniegto informāciju Kivļonoks un Laizāns atstādināti no amatiem VID šogad 8.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!