Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesā patlaban norisinās tiesvedība, kur ar prasību pret bijušajām amatpersonām Kārli Kavacu, Almeru Ludviku un Mareku Segliņu par zaudējumu piedziņu saistībā ar pakalpojumu līguma noslēgšanu ar SIA "Zeus" vērsusies SIA "Rīgas nami".

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, šī gada 30.janvārī apgabaltiesa lēma apmierināt uzņēmuma pieteikumu par prasības nodrošinājumu.

"Rīgas namu" sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Pētersone aģentūru LETA informēja, ka, apmierinot pieteikumu, apgabaltiesa lēma par trīs amatpersonu kustamas mantas, nekustamo īpašumu un skaidras naudas līdzekļu, kā arī maksājumu, kuri tiem pienākas no trešajām personām, tostarp naudas līdzekļu kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, apķīlāšanu.

Saskaņā ar prasības pieteikumā minēto kapitālsabiedrības bijusī valde 2011.gada maijā bija prettiesiski slēgusi pakalpojumu līgumu ar "Zeus" par valūtas kursa vadības un finanšu līdzekļu pakalpojumiem, nododot tās rīcībā uzņēmuma finanšu līdzekļus, tā negodprātīgi izmantojot Rīgas pašvaldībai piederošu mantu un nodarot zaudējumus "Rīgas namiem".

Tāpat Pētersone pastāstīja, ka prasība pret visiem bijušajiem uzņēmuma valdes locekļiem tika celta par 843 368 latiem, taču nav izslēgts, ka tuvākajā laikā prasības summa varētu tikt vēl palielināta.

Savukārt 11.martā apgabaltiesa rakstiski lems par paskaidrojumu iesniegšanas pagarināšanas termiņu. Vēl nav zināms datums, kad lietu varētu skatīt pēc būtības.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pagājušā gada 21.decembrī pasludināja "Zeus" maksātnespēju. Ar maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā vērsās "Rīgas nami", vēloties no "Zeus" piedzīt 1,2 miljonu latu parādu.

Savukārt pērn 11.septembrī tika atstādināta "Rīgas namu" valde - tās priekšsēdētājs Kavacs un valdes loceklis Ludviks -, jo uzņēmumā veikti augsta riska finanšu darījumi ar brīvajiem līdzekļiem kopumā 1,2 miljonu latu apmērā. Tomēr Kavacu 2.oktobrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja policija, taču viņš tika atbrīvots pret 15 000 latu drošības naudu.

Pret viņu sākts kriminālprocess par pilnvaru pārsniegšanu, iesaistoties augsta riska finanšu darījumos. Pēc "Rīgas namu" iesnieguma kriminālprocess ierosināts arī pret Ludviku un Segliņu, tāpat policijai nosūtīti arī iesniegumi par kriminālprocesa ierosināšanu pret uzņēmumiem, kas snieguši "Rīgas namiem" grāmatvedības un revīzijas pakalpojumus, pastāstīja Pētersone.

Par šiem pārkāpumiem Kavacs septembrī tika atstādināts no amata "Rīgas namos" un izslēgts arī no Rīgas vicemēra Andra Amerika dibinātās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Tāpat vienā kriminālprocesā ar Kavacu tika aizturēts arī "Zeus" valdes loceklis Ivars Ciska, kuram tiesa apcietinājumu nepiemēroja. Viņš tiek turēts aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā.

Kā ziņots, Rīgas domē pērn oktobrī tika saņemts Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes revīzijas atzinums par finanšu darījumiem ar "Rīgas namu" brīvajiem līdzekļiem, kurā konstatēts, ka pērn 25.maijā, noslēdzot līgumu ar "Zeus", uzņēmumam radīti zaudējumi 1 265 740 latu apmērā.

Kopumā bijuši trīs aizdevuma līgumi. Divi 2010.gada septembrī un 2011.gada aprīlī slēgti ar jau minēto uzņēmumu "Viesis", bet trešais 2011.gada maijā ar "Zeus". 1,2 miljonus latu Rīgas pašvaldībai "Zeus" neesot varējis atdot, jo tai arestu pēc bijušo biznesa partneru lūguma uzlikusi Rīgas apgabaltiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!