Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājs Juris Stukāns plāno iepazīties ar tiesneses Tamāras Brodas lēmumu Ventspils mēra Aivara Lemberga drošības līdzekļa nosacījumus nepaziņot uzreiz, portālu "Delfi" informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska.
Stukāns vērtēs vai likums ļauj tiesnesei visus drošības līdzekļa ierobežojumus nepaziņot uzreiz tiesas zālē, bet izklāstīt lēmuma motīvu daļā. Tiesas priekšsēdētājs vērtēs vai tiesnese ar savu lēmumu nav nonākusi pretrunā ar Kriminālprocesa likumu.

Tikai pēc notikušā izvērtēšanas, Stukāns lems vai ir pamats rosināt disciplinārlietu, portālam "Delfi" sacīja Naglinska.

Lai gan Lembergam, kurš apsūdzēts vairākos smagos noziegumos, drošības līdzeklis mainīts jau otrdien, par ierobežojumiem procesa dalībnieki informēti tikai ceturtdien. Otrdien tiesnese nolēma Lembergu atbrīvot no apcietinājuma un piemērot jaunu drošības līdzekli – mājas arestu.

Portāla "Delfi" aptaujātie advokāti šādu tiesnese rīcību nosaukuši par "neizdarību un slinkumu." Krimināltiesību eksperti norāda, ka drošības līdzekļa nosacījumi apsūdzētajam jāatklāj uzreiz pēc lēmuma paziņošanas.

Ceturtdien tiesa noteikusi, ka Lembergs drīkst tikties tikai ar savu advokātu, kā arī jākontrolē Lemberga sarunas un korespondence.

Lembergs apcietinājumā atradās gandrīz četrus mēnešus, kopš 14.marta.

Ventspils mēram izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!