Foto: LETA
Rīgas Meža kapos apgānīts pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes memoriāls. Uz pieminekļa aizmugurējās daļas uzzīmēti divi kāškrusti, un uzraksts "m ruks", portālam "Delfi" sacīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Noziegums pastrādāts naktī uz ceturtdienu, laikā no plkst.1 līdz 8 rītā.

Policija sākusi kriminālprocesu un patlaban notiek aktīva izmeklēšana.

Čakstes piemiņas memoriāla centrā atrodas liela izmēra prezidenta portrets profilā, bet pakājē - prezidenta kaps. Uz šo simbolisko un ģeometrisko centru vērsti abi pieminekļa sānu ciļņi: kreisajā pusē sērojošas sievietes profils, labajā attēlots senlatviešu karavīrs.

Pilsētas dienestu operatīvas rīcības rezultātā Jāņa Čakstes piemineklis jau ir notīrīts un, kā uzsvēris Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kapu apsardzei turpmāk ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

"Tā ir gļēva, zemiska rīcība. Divtik nožēlojami, ka tas ir noticis valsts svētku priekšvakarā, apgānot izcilā valstsvīra un demokrātijas kaldinātāja piemiņu. Kriminālpolicija uzsākusi lietas izmeklēšanu, un cerams, ka vaininieks tiks notverts," pieminekļa apsekošanas laikā sacījis Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) uzskata, ka vandālisma akts pret vienu no Latvijas simboliski nozīmīgākajiem memoriāliem, kāds ir Jāņa Čakstes piemineklis Rīgā, Meža kapos ir absolūti nepieņemama, provokatīvi barbariska un Latvijas valsti aizskaroša apzināta rīcība, Latvijas valsts svētku priekšvakarā.

Ārlietu ministrs izsaka cerību, ka šī lieta tiks rūpīgi izmeklēta un vainīgie tiks saukti pie atbildības, informēja ministrijā.

Piemineklis atklāts 1935.gadā, un to veidojis tēlnieks Kārlis Jansons. Tas pirms vairākiem gadiem tika restaurēts, tam iztērējot aptuveni 128 000 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!