Foto: Publicitātes foto
Latvijas Banka otrdien laidīs apgrozībā jaunu 1 lata monētu ar Ziemassvētku zvaniņu attēlu reversā, portālu "Delfi" informēja centrālajā bankā.

Monēta būs likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Holgers Elers, un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē "Staatliche Münzen Baden-Württemberg".

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau vienpadsmit gadu. To iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem.

Zvaniņiem gan kā skaņas instrumentam, gan kā rotājumam izsenis bijusi vieta Eiropas tautu ziemassvētku tradīcijās. Blakus piparkūku sirdij, kas nonāca uz vienlatnieka pirms gada, zvaniņi ir viens no Latvijā ierastiem svētku prieka simboliem, norāda Latvijas Banka.

Jauno 1 lata monētas reversā attēloti divi ar lenti sasieti zvaniņi. Aversā zem Latvijas ģerboņa redzams jaunās monētas kalšanas gads – 2012. Citu atšķirību – monētas jostas, izmēra, izmantotā metāla un svara ziņā – starp jauno monētu un citām 1 lata apgrozības monētām nav.

Monētas kopējā tirāža ir viens miljons, un tā tāpat kā citām īpašajām apgrozības monētām netiks papildināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!