Foto: LETA

Vērtējot demisionējušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) darbu desmit baļļu sistēmā, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis liktu deviņas balles, bet, vērtējot bijušās valdības darbu kopumā, viņš liktu četras balles.

"Esmu strādājis Dombrovska komandā un uzskatu viņu par izcilu personību, godīgu, talantīgu un spējīgu vadītāju, kas visgrūtākajos brīžos spējis Latvijas valdību turēt stingrās rokās, un valdības kurss bijis prognozējams, pārdomāts un loģisks," atzīmē Apinis.

Viņš skaidro, ka cita lieta, ka 11.Saeimā Latvijas politikā ienāca ļaužu kopa, kas sevi nosauca par Reformu partiju (RP). Šī ļaužu kopa tā arī neizveidojās par politisku spēku, jo katrs Saeimas deputāts, katrs ministrs pārstāvēja tikai savu personisko viedokli. Piemēram, Roberts Ķīlis un Vjačeslavs Dombrovskis (RP) izglītību virzīja pilnīgi pretējos virzienos.

"Daļa no RP ministriem varbūt bija neslikti cilvēki, bet daudzpartiju parlamentārā republikā darbojās tikai kā haosa aģenti. Nezināmu iemeslu dēļ RP haotiskajai rīcībai pielāgojās arī nacionālās apvienības priekšstāvji, tādēļ Dombrovskim nācās paļauties tikai uz "Vienotības" ministriem, neatkarīgajiem zemkopības un satiksmes ministriem, kā arī "Vienotības" Saeimas frakciju un neatkarīgo "olšteiniešu" grupējumu," savu vērtējumu bijušās valdības darbībai pamato Apinis.

Savukārt no jaunās valdības katrs Latvijas iedzīvotājs gaida konstruktīvu darbu, atzīst LĀB prezidents. Viņš prognozē, ka profesionāļu skaits jaunajā valdībā būs proporcionāli lielāks nekā līdzšinējā valdībā. "Laimdotai Straujumai (V) būs jaudīgāks birojs, un domāju - jaudīgāka Valsts kanceleja. Protams, ceru, ka jaunā valdība atbalstīs veselības jomu gan finansiāli, gan ideoloģiski."

Apinis pauda cerību, ka šogad izdosies pavirzīt likumdošanu un normatīvos aktus tādās sabiedrības veselības jomās kā dzeršanas un smēķēšanas ierobežošana, transtauku ierobežošana pārtikas ražošanā, profilakses un medicīniskās pieejamības veicināšana, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības un primārās aprūpes dienesta stiprināšanā.

Tāpat Veselības ministrija (VM) ir iesniegusi Saeimai likumprojektu "Veselības aprūpes finansēšanas likums". LĀB atbalsta piedāvājumu noteikt jaunu veselības aprūpes finansēšanas kārtību, atbilstoši koncepcijai, ieviešot veselības apdrošināšanu un sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar nodokļa deklarēšanu un nomaksu.

Likums būtu jāizskata visos trijos lasījumos, taču tas prasīs ne tikai Saeimas, bet arī rūpīgu darbu VM. LĀB ieskatā likumprojekts tā pašreizējā redakcijā ir acīmredzami nepilnīgs un būtu papildināms ar vairākām būtiskām sadaļām.

Likumprojektā ir samērā veiksmīgi izstrādāta sadaļa, kas attiecas uz finansējuma iegūšanu veselības aprūpei, tomēr likumprojekta daļa, kas attiecas uz pieejamā valsts finansējuma taisnīgu sadali iedzīvotājiem, garantējot medicīniskās palīdzības minimumu, ir nepilnīga.

Finansējuma sadalei reāli ir veltīti tikai divi panti, turklāt likumprojekta mērķis runā tikai par finansējuma piesaisti, bet ne par finansējuma izlietošanu. Likumprojektā nav noteikti pamatprincipi veselības aprūpes finansējuma izlietošanai, kā arī Ministru kabinetam tiek deleģētas tiesības noteikt veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, likumā nedefinējot ne principus, ne metodes pakalpojumu apjoma noteikšanai.

"Tāpat Saeimā jau divus gadus iesprūduši arī grozījumi "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", turklāt rodas iespaids, ka tas noticis, pateicoties tabakas industrijas dāsnam sponsorējumam partijām. Ceru, ka līdz ar valdības maiņu, mūsu valstī samazināsies tabakas industrijas ietekme uz valsts procesiem," uzsver Apinis.

Viņš piebilst, ka līdzšinējā veselības ministre Ingrīda Circene (V) ir profesionāla ministre, kas pārzina savu jomu. "Tāpēc neuzskatu, ka viņa būtu jāmaina pret kādu, kas visu sāktu no gala. Labprāt turpinātu darbu sadarbībā ar veselības ministri Ingrīdu Circeni."

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien, 6.janvārī, aicināja pašreizējo zemkopības ministri Straujumu veidot jauno valdību.

Jau ziņots, ka šodien topošās koalīcijas partijas iesniegs savus priekšlikumus valdības deklarācijas sadaļai par ekonomiku un finansēm.

Savukārt nākamā darba grupas sanāksme, kas spriež par ekonomiku un finansēm, sanāks svētdien, 12.janvārī, plkst.15. Šajā sēdē arī tiks pārrunāti partiju priekšlikumi.

Topošās valdības deklarāciju iecerēts veidot četrās darba grupās. Viena darba grupa ir veltīta ekonomikai un finansēm, otra - drošības jautājumiem, trešā - humanitārajiem jautājumiem, bet ceturtā darba grupa paredzēta koalīcijas līguma veidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!