Foto: LETA
Apmaiņas programmu skolēni no visas pasaules Latviju kā valsti, kurā uz laiku mācīties, izvēlas kultūras un dabas dēļ, informē programmas "Youth For Understanding" (YFU) programmu koordinatore Baiba Ezeriņa.

Skolēni Latvijas kultūru uzskata par ļoti dažādu. Īpaši interesantas ārzemju skolēniem liekas latviešu tradīcijas un vārda dienas svinēšana, kas citās valstīs nav pieņemta prakse.

Savukārt daba tiek raksturota kā ļoti mierpilna. Tāpat skolēni priecājas par Latvijas ziemu un sniegu.

Vasaras nogalē Latvijā iebrauks 14 apmaiņas skolēni no Argentīnas, Taizemes un Vācijas. 11 mēnešus šie jaunieši ies skolā Latvijā un iepazīs mūsu kultūru un ikdienu.

Apmaiņas skolēni dzīvos viesģimenēs, un jau ir atrastas septiņas viesģimenes, kas piekritušas uzņemt apmaiņas skolēnus. Zināms, ka šie skolēni nākamajā mācību gadā dzīvos Rīgā, Rēzeknē, Ogrē, Mārupē, Ikšķilē un Talsos.

Viesģimenes nozīme un priekšrocības ir ļoti lielas - tā ir iespēja ne tikai gūt starptautisku pieredzi, iepazīt apmaiņas skolēna dzimtās zemes kultūru, bet arī uzlabot savas svešvalodu zināšanas, saprašanās prasmes, paplašināt savu redzesloku, skaidroja Ezeriņa.

Tomēr joprojām tiek meklētas viesģimenes skolniecēm no Vācijas.

Lai uzņemtu skolēnu savā lokā, nav nepieciešami grezni apartamenti vai liela savrupmāja, galvenais, lai apmaiņas skolēnam ir sava guļvieta un sirsnīgi cilvēki apkārt, kas vēlas gūt šādu starptautisku pieredzi, iepazīstot citas kultūras, sacīja Ezeriņa.

Viņa norādīja, ka, lai kļūtu par YFU viesģimeni, jāsazinās ar YFU biroju, rakstot e-pastu uz "info@yfu.lv" vai zvanot pa tālruni 67 212 025.

YFU ir viena no lielākajām skolēnu apmaiņas organizācijām pasaulē, kas dod iespēju vidusskolēniem vienu mācību gadu pavadīt ārvalstīs, dzīvojot izvēlētās zemes vietējā ģimenē un mācoties vietējā skolā. Ik gadu YFU programmā piedalās ap 7000 jauniešu no visas pasaules. Sadarbībā ar YFU Latvija nākamo mācību gadu Latvijā pavadīs 14 skolēni, bet 27 vidusskolēni no Latvijas dosies apmaiņas gadā uz kādu no pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!