Foto: F64

Savas dienesta gaitas policijā braši uzsācis suns ar skanīgu vārdu – Nato. Taču viņš nebūt nav vienīgais četrkājainais likumsargs, kas dienē policijā, robežsardzē vai muitas dienestā. Visbiežāk iestādes, pamatā drošības apsvērumu dēļ, izvēlas nestāstīt par visiem dienesta suņu sasniegumiem, vai arī informē par viņu guvumu, neminot paša varoņa vārdu.

Portāls "Delfi" piedāvā uzzināt par dažiem būtiskiem un savdabīgiem dienesta suņu atradumiem.


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms dažiem gadiem Daugavpilī Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas dienesta sunim ar kinologu īsā laika posmā izdevās atrast pilsētā aizmaldījušos 87 gadus vecu vīru.

Kādā jūnija pēcpusdienā policijai piezvanīja satraukta kundze un paziņoja, ka pazudis viņas 1924.gadā dzimušais vīrs. Viņš bija palicis ārā pie kāda lielveikala Daugavpilī, 18.novembra ielā pagaidīt, taču, kad sieviete atgriezusies, viņas vīrs bijis pazudis.

Īsā laikā pazudušo sirmgalvi atradis meklēšanā iesaistītais VP Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas dienesta suns, kurš ātri vien uzgājis sirmgalvja pēdas un, sekojot tām, aizvedis policijas darbinieku līdz pat Jelgavas ielai, kur tad arī tika atrasts pazudušais.

Vecais vīrs bija apjucis un nesaprotot, kur atrodas, nomaldījies pilsētas ielās. Nogurušo sirmgalvi policijas darbinieki aizveduši uz mājām.


Foto: PantherMedia/Scanpix

Savukārt 2011.gadā robežsargs ar dienesta suni Salas novadā palīdzēja vietējai iedzīvotājai sameklēt viņas 12 gadus vecā dēla nozaudēto aptuveni 3000 latu (ap 4268 eiro) vērto insulīna pumpi.

Uz robežsardzes koledžas Kinoloģijas dienestu tolaik piezvanīja Salas novada iedzīvotāja un lūdza palīdzību insulīna pumpja meklēšanā, kuru viņas dēls pazaudējis pēcpusdienas pastaigā 25.oktobrī.

Insulīna pumpis ir ļoti vērtīga maza peidžera izmēra ierīce, kas nodrošina insulīna padevi slimnieka organismam 24 stundas diennaktī. Atrast par labdarības fonda līdzekļiem iegādāto ierīci bez speciāli apmācīta suņa palīdzības nav bijis iespējams.

Aptuveni 20 minūšu laikā pēc aptuveni 500 metru upes krasta pārmeklēšanas suns uzrādīja meklējamo priekšmetu, un tas ticis nodots īpašniecei.


Foto: stock.xchng

Robežsargu dienesta suns Džūlija palīdzējis likumsargiem noteikt, ka kāds Lietuvas pilsonis pie stūres bija sēdies narkotisko vielu reibumā.

Rīgas pārvaldes Zemgales dienesta robežsargi uz autoceļa apdzīvotā vietā "Meitene" apturēja pārbaudei Lietuvas pilsoņa vadītu automašīnu. Veicot dokumentu pārbaudi, automašīnas pasažiera, Lietuvas pilsoņa, neadekvātā uzvedība radīja aizdomas par to, ka persona ir lietojusi narkotiskās vielas.

Transportlīdzekļa un personu pārbaudē tika iesaistīts dienesta suns Džūlija, kas uzrādīja narkotisko un psihotropo vielu klātbūtni.

Veicot apskati, Lietuvas pilsonim piederošajā cigarešu paciņā atrastas divas pašrocīgi izgatavotas cigaretes, kurās atradās zaļganbrūnas krāsas augu valsts izcelsmes viela.


Foto: LETA

Savukārt Valsts robežsardzes (VRS) dienesta suns Zenits savulaik Daugavpils novada Salienas pagasta mežā palīdzējis notvert vienu no diviem bēgošiem cigarešu kontrabandistiem. Pie aizturētā Latvijas pilsoņa, kurš jau iepriekš sodīts par līdzīgiem nodarījumiem, atrasti 70 000 nelegālo smēķu, un šoreiz par notikušo sākts kriminālprocess.

Tolaik Daugavpils novada Salienas pagasta meža masīvā robežsargi, veicot valsts robežas apsekošanu, konstatēja pēdas, kas veda robežas virzienā. Aptuveni 150 metru attālumā no robežas tika pamanītas arī divas personas ar polietilēna plēvēs ietītām kastēm.

Aizdomīgās personas tūdaļ pameta kastes un metās bēgt. Vienam no šiem vīriešiem - 1973.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim - bēgšanas mēģinājums izrādījās neveiksmīgs - viņu noķēra robežsargs ar dienesta suni Zenitu. Otru likumpārkāpēju gan robežsargiem aizturēt neizdevās.

Pamestajās astoņās kastēs robežsargi atrada 70 000 cigarešu "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes markām. Cigarešu kopējā vērtība varētu būt ap 4500 latiem.

Aizturētajam likumpārkāpējam par atrašanos pierobežas joslā bez speciālās caurlaides un par ļaunprātīgu nepakļaušanos robežsarga likumīgajām prasībām tika noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Izrādījās, ka šis vīrietis par nepakļaušanos robežsargu prasībām administratīvi sodīts jau 2006.gadā, kad uz ceļa Daugavpils-Braslava viņš ignorējis robežsargu prasību apturēt transportlīdzekli, savukārt 2010.gadā šim pašam vīrietim par cigarešu kontrabandu piemērots 500 latu naudassods, konfiscējot izņemtos tabakas izstrādājumus. 2010.gadā vīrieša vadītajā automašīnā robežsargi atrada gandrīz 48 000 kontrabandas cigarešu.


Foto: DELFI

2012.gada nogalē Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas kādas automašīnas mēbeļu kravā atrada paslēptu 2,1 miljonu kontrabandas cigarešu.

Muitas amatpersonas Ventspilī veica uz prāmja "Scottish Viking" uzbraucošo automašīnu kontroli, un kādas kravas automašīnas pārbaudes laikā muitas suns norādījis uz iespējamu cigarešu klātbūtni tajā.

Lietuvas pilsoņa vadītā automašīna novirzīta padziļinātai pārbaudei, kuras laikā atklājies, ka ar mēbelēm piekrautajā kravas automašīnā ir paslēptas kartona kastes ar cigaretēm. Kopumā automašīnā atrastas 210 kartona kastes ar 2,1 miljonu "Pioneer" markas cigarešu bez akcīzes nodokļa markām.

Suns "pieķer" divus Latvijas nepilsoņus mēģinājumā ievest halucinogēnās sēnes, marihuānu un hašišu

Savulaik uz autoceļa Klaipēda-Rīga pārbaudot starptautisko maršruta autobusu, robežsargi un muitas darbinieki pieķēruši divus Latvijas nepilsoņus, kuri Latvijā centušies ievest halucinogēnās sēnes, marihuānu un hašišu.

Autobuss kursējis maršrutā Marijampole-Klaipēda -Palanga-Liepāja. Autobusa pasažieru pārbaudē muitas suns uzrādījis narkotisko vielu klātbūtni abu nepilsoņu mantās.

Pēc padziļinātās mantu pārbaudes robežsargi atrada 22 gramu iepakojumu ar halucinogēnajām sēnēm "High Hawaiians" un sīrupa iepakojuma kārbiņā noslēptus divus polietilēna iepakojumus, kuros, kā tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem skaidroja abas personas, atrodas marihuāna un hašišs.

Personas tika aizturētas un nodotas Valsts policijai.


Foto: LETA

Savukārt 2008.gadā muitas sunim Sllija gadījās savdabīgs guvums - lidostā "Rīga" veicot no Frankfurtes ielidojušo pasažieru kontroli, šis narkotiku meklēšanas suns kādas fiziskas personas apakšbiksēs atrada narkotikas - marihuānu un hašišu -, kas bija ietītas divos polietilēna iepakojumos.

Suns Sallija "zaļajā" koridorā pievērsa pastiprinātu uzmanību kādam pasažierim, norādot uz viņa kājstarpi. Muitnieki pasažieri uzaicināja uz padziļinātu muitas kontroli.

Tās laikā tika pārbaudītas pasažiera somas, kā arī tika veikta pasažiera personas apskate. Personas bagāžā aizliegtas vielas un priekšmeti netika konstatēti, taču personas apskates laikā tās apakšbiksēs muitnieki atrada divus polietilēna iepakojumus ar zaļganbrūnas krāsas augu valsts izcelsmes vielu.

VID sāka kriminālprocesu, un tā laikā konstatēts, ka persona mēģināja ievest Latvijā nepilnu vienu gramu hašiša un 0,3785 gramus marihuānas. VID piebilda, ka par hašiša kontrabandu kriminālprocesu sāk, ja tā daudzums pārsniedz 0,1 gramu.

VID atzīmē, ka šis gadījums pierāda to, ka narkotiku meklēšanas suņi var saost pat nelielus daudzumus narkotiku, kas viņiem arī tiek speciāli mācīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!