Apmēram 2000 cilvēku svētdien pulcējās Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē un tās ārpusē, lai piedalītos Viņa Svētības Maskavas un visas Krievzemes Visusvētīgā Patriarha Aleksija II vadītajā liturģijā.
Patriarhs dievkalpojumā aizlūdza par Latviju un tās iedzīvotājiem. Viņš atgādināja, ka Dieva valstība un žēlastība ir pieejama svētiem, bezgrēcīgiem cilvēkiem, un aicināja ikvienu uz svētu dzīvi, nožēlojot grēkus un pieminot Jēzus Kristus Krusta nāvi.

Tāpat savos aizlūgumos Aleksijs II pieminēja visu pasaules valstu pareizticīgo baznīcu vadītājus, novēlot viņiem svētību.

Aleksija II teiktos Svēto Rakstu lasījumus un aizlūgumus pavadīja pareizticīgo vīru kora dziedājumi, kuriem dažubrīd piebalsoja arī pārējie baznīcā sapulcējušies cilvēki. Dievkalpojums lielākoties noritēja krievu valodā, taču Latvijas pareizticīgo baznīcas Metropolīts Aleksandrs vietām teica arī aizlūgumus latviešu valodā un koris dziedāja slavēšanas dziesmas latviski.

Kā novēroja aģentūra LETA, katedrāle bija piepildīta un tie cilvēki, kas netika iekšā, dievkalpojumu vēroja uz lielā ekrāna, kas atradās netālu no katedrāles. Baznīcā pulcējās vairāki desmiti pareizticīgo garīdznieki, mūķenes un simtiem ticīgo.

Liturģijā piedalījās Latvijas Romas katoļu baznīcas vadītājs Kardināls Jānis Pujats un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas vadītājs arhibīskaps Jānis Vanags, kā arī armēņu katoļu baznīcas vadītājs un Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji.

Uz dievkalpojumu bija ieradusies arī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar kungu Imantu Freibergu, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS).

Pasākumā piedalījās arī Latvijas Pirmās partijas līderis Ainārs Šlesers, Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis, Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs, politiskās apvienības "Dzimtene" pārstāvji Juris Žuravļovs un Viktors Kalnbērzs, apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas deputāti, kā arī diplomātisko aprindu pārstāvji.

Jau ziņots, ka Patriarhs Aleksijs II Rīgā ieradās vakar.

Valsts prezidente Patriarham vakar pasniedza Triju zvaigžņu ordeni, savukārt Patriarhs Aleksijs II Valsts prezidentei pasniedza atjaunoto Svētās kņazienes Olgas Pirmās šķiras ordeni. Vēlāk Krievijas pareizticīgo baznīcas vadītājs un Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Patriarhs Aleksijs II Latvijā uzturēsies līdz pirmdienai, 29.maijam.

Pirmdien Krievijas garīdznieks tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri (ZZS) un Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP), kā arī apmeklēs Maskavas namu.

Pirmdien plkst.14.30 notiks aizlūgumu Vissvētās Dievmātes pasludināšanas baznīcā.

Patriarhs Aleksijs II dzimis 1929.gada 23.februārī Tallinā, Igaunijā. Tagadējā postenī viņu ievēlēja 1990.gada 7.jūnijā. Krievzemes Pareizticīgā Baznīca, ko vada Maskavas un visas Krievzemes Patriarhs Aleksijs II, ir viena no autoritatīvākajām institūcijām Krievijā.

Atrazdamies pareizticīgo baznīcas priekšgalā, Aleksijs II iepriekš vēl ne reizi nav apmeklējis Latviju. Tomēr viņš ir labi pazīstams ar dzīvi Latvijā, jo 1961.gadā, kad viņš ieņēma Tallinas arhireja amatu, viņam tika uzdota arī Rīgas eparhijas vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!