Foto: LETA
Apmēram trešā daļa no aizvadītajā diennaktī konstatētajiem kopumā 19 jaunajiem Covid-19 gadījumiem ir saistīti ar Vidzemes slimnīcu, kur veikts paplašināts skrīnings kontaktpersonām, pastāstīja Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš teica, ka pārējie gadījumi vēl tiek izvērtēti.

Lai gūtu izpratni par Covid-19 aktivitāti, nepieciešams vērtēt 14 dienu kumulatīvos datus, nevis pievērst uzmanību individuālu dienu svārstībām, atzīmēja Perevoščikovs. "Viena diena neko neizsaka, jo var būt dažādas īpašības," norādīja speciālists.

Viņš skaidroja, ka šobrīd Latvijas 14 dienu kumulatīvie rādītāji ir ļoti labvēlīgi un Latvija skaitās kā zema riska valsts.

Epidemiologs gan atzīmēja, ka, ja būs redzams, ka kumulatīvie rādītāji pieaug, tad tas varētu būt saistīts ar to, ka zināmā mērā mainās cilvēku uzvedība, proti, mazāk tiek ievēroti pulcēšanās un distancēšanās ierobežojumi. Viņš uzsvēra, ka gadījuma kontaktiem ir zems infekcijas risks, bet galveno risku rada tieši noturīgi kontakti, kuri ir ilgāki par 15 minūtēm.

Vēl pieci no aizvadītajā diennaktī konstatētajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ir saistīti ar ārvalstīm – vai nu atgriezušies paši vai bijuši kontaktā ar kādu, kurš atgriezies, portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Šie gadījumi saistīti ar Zviedriju, Krieviju un Spāniju. Savukārt vēl viens inficēšanās gadījums saistīts ar sociālās aprūpes centru.

Arāja atklāja, ka šobrīd visiem, izņemot vienu personu, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, ir zināms inficēšanās ceļš. Arī vēl nenoskaidrotajā gadījumā tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, norādīja Arāja.

Jau vēstīts, ka Vidzemes slimnīcā aprīļa sākumā saslimšana ar Covid-19 konstatēta pieciem darbiniekiem un vienam pacientam. Pēc informācijas saņemšanas tika sākta epidemioloģiskā izmeklēšana.

Ņemot vērā šo saslimšanu, kopš 11. aprīļa vairākas dienas bija daļēji slēgta viena no Terapijas nodaļām, slimnīcā pašizolācijā atradās vairāki nodaļas pacienti, kā arī medicīnas darbinieki.

Pagājušajā nedēļā tika atjaunota internā profila pacientu uzņemšana slimnīcā. Savukārt 30. aprīlī saistībā Covid-19 izplatību stingrā izolācijā atradās 14 Vidzemes slimnīcas darbinieki.

Līdz šim Latvijā kopumā veikti 73 016 Covid-19 testi, no tiem 1947 aizvadītajā diennaktī. Ar Covid-19 saslimušas 928 personas, no kurām uz 6. maiju izveseļojušās bija 464. Covid-19 Latvijā laupījis dzīvību 18 cilvēkiem.

Pēdējās diennakts laikā slimnīcās ievietoti trīs pacienti ar Covid-19, kamēr kopumā stacionāros ārstējas 30 pacienti - 28 ar vidēji smagu, bet divi ar smagu slimības gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!