Administratīvā apgabaltiesa apmierinājusi Enesas Saburovas pieteikumu, ar kuru viņa lūdza atzīt par prettiesisku Rīgas pilsētas Būvvaldes izdoto būvatļauju SIA "N&J" vairākstāvu nama būvniecībai un pārējos uz šīs būvatļaujas pamata pieņemtos lēmumus.
Rīgas domei (RD) ar šo tiesas spriedumu ir uzlikts par pienākumu mēneša laikā uzsākt detālplānojuma izstrādi attiecīgajam zemes gabalam.

Pēc tiesas nolēmuma pasludināšanas pieteicēja un pārējie uz sprieduma nolasīšanu atnākušie Brīvības gatves 352/358 namu iedzīvotāji bija gandarīti, uzsverot, ka šī bija ne tikai Saburovas, bet visu šo namu iedzīvotāju lieta.

Saburovas pārstāve Aiga Grišāne norādīja, ka "kapakmens, ko Rīgas dome un pirmās instances tiesa bija uzvēlusi sabiedrības tiesībām, ir novelts”. Atbildētāja pārstāvji uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradušies.

Savukārt trešās personas - SIA "N&J" - pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Grūbe norādīja: lai gan vēl nav pieejams pilns tiesas sprieduma teksts, viņš, visticamāk, ieteiks savam klientam šo tiesas nolēmumu pārsūdzēt. "Gan visā šajā lietā, gan pašas Saburovas uzvedībā ir ļoti daudz pretrunu," teicis Grūbe.

Saburova iesniedza tiesā sūdzību, kurā norādīja, ka Rīgas pilsētas Būvvaldes izdotā būvatļauja SIA "N&J" dzīvojamās mājas celtniecībai iekšpagalmā ir prettiesiska, jo pārkāptas normatīvo aktu prasības, kas reglamentē būvniecību. Saburova uzskata, ka zemesgabalā nevar sākt būvniecību, kamēr nav izstrādāts detālplāns.

Pieteicēja uzskata, ka pārkāpti normatīvie akti, kas paredz sabiedrisko apspriešanu par zemesgabalu, kurā plānots būvēt dzīvojamo māju. Konkrētajā gadījumā sabiedriskā apspriešana būtu nepieciešama, jo būvniecība var būtiski ietekmēt tuvējo māju iedzīvotāju sadzīves apstākļus un nekustamo īpašumu vērtību.

Strīds 2004.gadā tika izskatīts pirmajā instancē, un Administratīvā rajona tiesa noraidīja Saburovas sūdzību.

Administratīvā apgabaltiesa 23.janvārī vairāk nekā piecas stundas ilgā tiesas sēdē izskatīja Saburovas apelācijas sūdzību un noklausījās viņas pārstāvju, kā arī atbildētāju un SIA "N&J" advokātu sniegtos paskaidrojumus. Tiesa nolēma spriedumu šajā lietā pasludināt jaunā tiesas sēdē.

Jaunā nama projekta autore SIA "N&J" apgalvo, ka apturētā būvniecība radījusi kompānijai vairāku simtu tūkstošu latu zaudējumus. Sākotnēji SIA "N&J" Rīgas apgabaltiesā tikai pret Saburovu iesniedza prasību, kurā vaino viņu 329 348 latu zaudējumu nodarīšanā uzņēmumam.

Vēlāk firma lūdza tiesu šo summu piedzīt ne tikai no Saburovas, kura tiesā apkārtējo māju iedzīvotāju vārdā apstrīdēja plānoto celtniecību, bet arī no Satversmes tiesas tiesneses Ilmas Čepānes. SIA "N&J" pārstāvji ir uzsvēruši: ja viņu prasība tiks apmierināta, līdzekļi tiks piedzīti tikai no Čepānes, kas, viņuprāt, esot mudinājusi Saburovu vērsties tiesā.

Zaudējumu piedziņas lietā Rīgas apgabaltiesa tiesvedību ir apturējusi, kamēr tiks pabeigta vairāku dokumentu ekspertīze.

Aģentūra LETA ziņo, ka patlaban tiesas dēļ apturēta arī būvniecība. Valsts būvinspekcija gan secinājusi, ka būvatļauja dzīvojamās mājas celtniecībai Brīvības gatvē 352/358 izsniegta likumīgi, tomēr Valsts būvinspekcijas priekšnieks Leonīds Jākobsons atzinis, ka strīdu izraisa jautājums par sabiedrisko apspriešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!