Foto: stock.xchng

Aprīļa pēdējā piektdienā, 30. aprīlī, attālinātā formā 15. reizi notiks Eiropas Zinātnieku nakts. Pasākumu ar tēmu "Zinātnes sasniegumi nākotnei" šogad rīkos Latvijas Universitāte (LU), portālu "Delfi" informēja LU pārstāve Karlīna Engere.

Pasākuma mērķis, kā norāda Engere, ir sniegt iespēju iepazīties ar zinātnes sasniegumiem un zinātnieku darbu. Šogad pasākuma apmeklētājiem būs iespēja virtuāli viesoties zinātniskajos institūtos, augstskolās un citās iestādēs no visas Latvijas.

Pasākums vietnē www.zinatniekunakts2021.lv būs pieejams ikvienam iedzīvotājam Latvijā un citviet pasaulē. Pasākuma laikā interesenti varēs virtuāli apmeklēt astoņas Latvijas pilsētas, 15 dažādas Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu laboratorijas. Tāpat, kā norāda LU, pasākuma apmeklētāji varēs vērot un iesaistīties dažādos eksperimentos, diskutēt par tiem, kā arī piedalīties citās Latvijas zinātnieku sagatavotās aktivitātēs.

"[...] Neskatoties uz to, ka drošības apsvērumu dēļ pasākums šogad notiks attālināti, esmu pārliecināts, ka tas būs ne mazāk vērtīgs un interesants, tāpēc aicinu izmantot šo unikālo iespēju uzzināt daudz jauna, atceroties, ka ikviens no jums var kļūt par zinātnieku, atklāt kaut ko jaunu un izbaudīt atklāšanas prieku!" ar LU starpniecību pavēstīja Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors, profesors Arvīds Barševskis.

Zinātnieku nakts programma šogad varētu būt īpaši saistoša bērniem, norāda LU pārstāve Engere. Zinātkāres centra "Zili brīnumi" dibinātājs Aldis Kalniņš tiešsaistē rādīs eksperimentus un izglītojošu izrādi bērniem.

Pasākuma norises tiešsaistes vietnē vienlaikus darbosies gandrīz 20 tiešraižu kanāli. Katrā no tiem būs kāda pasākuma partnera – Latvijas augstskolas vai zinātniskā institūta – sagatavots saturs piecu stundu garumā.

Tāpat pasākuma platformā būs iespēja atlasīt savam vecumam un interesēm piemērotāko pasākumu. Kategorija "Mazie pētnieki" paredzēta bērniem un jauniešiem, sadaļa "Izzinātāji" paredzēta jauniešiem un pieaugušajiem bez īpašām priekšzināšanām zinātnē.

Savukārt kategorijā "Lielā zinātne" būs pieejami detalizētāki stāsti par konkrētiem zinātniskajiem pētījumiem. Tieši šīs kategorijas pasākumos varēs satikties dažādu jomu zinātnieki un studenti, lai apmainītos pieredzē un uzzinātu par aktuālāko zinātnē Latvijā.

Paralēli tiešraidei darbosies arī partneru Expo zonas, dodot iespēju uzzināt vairāk par konkrētās institūcijas darbību.

Pasākumā piedalīsies Daugavpils Universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Organiskas sintēzes institūts, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Latvijas Universitāte, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava", Liepājas Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Stradiņa universitāte, Ventspils Augstskola un Vidzemes Augstskola.

Pilna pasākuma programma vietnē www.zinatniekunakts2021.lv būs pieejama nedēļu pirms pasākuma jeb 23. aprīlī.

LU aicina pasākuma apmeklētājus dalīties ar stāstiem un foto no sava virtuālā Eiropas Zinātnieku nakts apmeklējuma sociālajos medijos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2021.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!