Foto: DELFI

Pirmais mēnesis, kurā Latvijā varētu būt "bagātīga vakcīnu pieejamība", ir aprīlis, medijiem ceturtdien paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Patiešām liels vakcīnu apjoms Latvijai varētu būt, sākot no aprīļa, bet īsts piegādes "pīķis" varētu būt maijā, jūnijā, atklāja ministrs.

Aprīlī vajadzētu sākt saņemt "Pfizer" vakcīnas no jau iepriekš veiktajiem pasūtījumiem, tostarp arī no papildu pasūtījumiem, par kuriem lēma Pavļuta pirmajā pilnajā darba dienā.

"Tāpat ir cerība otrajā ceturksnī sagaidīt papildu apjomu "AstraZeneca" un "Moderna" – gan pamata, gan papildu pasūtījumu," norādīja ministrs, piebilstot, ka attiecībā uz citām vakcīnām vēl nāksies pagaidīt līdz maijam, jūnijam.

Diemžēl februārī un martā papildu vakcīnu piegādes nav paredzētas, bet neesam vienīgie tādi, norādīja ministrs - arī Igaunijai šajā laikā nav paredzētas vakcīnu piegādes. Kā skaidroja Pavļuts, tas ir atkarīgs no tā, cik valsts ir pasūtījusi vakcīnu jau novembrī.

Tāpat Pavļuts piebilda, ka pirmajā ceturksnī nesaņemsim to "AstraZeneca" vakcīnu apjomu, kāds sākumā tika plānots.

Kā liecina ceturtdien valdībā apstiprinātais vakcinācijas pret Covid-19 plāns, otrajā ceturksnī Latvija saņems kopumā 1 757 831 vakcīnu.

Kopumā 751 122 vakcīnu devas paredzēts saņemt no "AstraZeneca", 344 410 – "Pfizer" un "BioNTech", 199 783 – "Moderna", 231 200 – "Janssen Pharmaceutica NV" un 231 316 – "CureVac".

Jau ziņots, ka "AstraZeneca" paziņojusi par piegāžu samazināšanu Eiropas Savienībai. Plānots, ka Eiropas Zāļu aģentūra šīs vakcīnas izmantošanu apstiprinās piektdien, 29. janvārī.

Vēstīts, ka, lai novērstu iespējamos riskus, ka Latvija varētu laikus nesaņemt šobrīd plānoto, bet vēl nereģistrēto ražotāju vakcīnu piegādes, valdība deleģējusi Veselības ministriju pieteikties vēl papildu vakcīnu devām pret Covid-19 no ražotāja "Moderna" un divu citu ražotāju – "Novavax" un "Valneva" – vakcīnām, ar ko Eiropas Komisija šobrīd noslēgusi pirmpirkuma līgumus, informē Veselības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!