Valsts obligātā veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) un reģionālās slimokases aprīlī neiekasēs no ģimenes ārstiem pacienta iemaksas, kā to paredzēja jaunie noteikumi, jo pret iemaksu ieturēšanu iebilst ģimenes ārsti. Savukārt pacientu iemaksu kārtības un pakalpojumu cenu izmaiņu problēmas aģentūra ar ģimenes ārstiem mēģinās atrisināt jau aprīlī.
Šāds lēmums pieņemts otrdien VOVAA un ģimenes ārstu tikšanās reizē, informēja aģentūras direktore Ināra Bluķe. Viņa pastāstīja, ka tikšanās reizē aģentūra ar ģimenes ārstiem nolēma, ka aprīlī vēl tiks uzskaitītas pacientu iemaksas, bet tās netiks iekasētas no ģimenes ārstiem, kā arī abas puses vienojās par problēmu risināšanu, kas saistītas ar pacientu iemaksām, paaugstināto saslimstību un pakalpojumu cenām.

"Vienojāmies par konstruktīvu rīcību, lai jau līdz maijam saliktu akcentus un pieņemtu abām pusēm pieņemamus risinājumus," atzina Bluķe. Pēc viņas teiktā, aģentūra ceturtdien tiksies ar slimokases vadītājiem, lai pārrunātu šis problēmas un to iespējamos risinājumus, bet atkārtoti ar ģimenes ārstiem plānots tikties nākamnedēļ.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) prezidente Līga Kozlovska pauda, ka panāktā vienošanās par pacienta iemaksu neiekasēšanu aprīlī vērtējama ļoti pozitīvi, jo tas liecina par to, ka "šīs lietas strauji risinās". "Tā bija konstruktīva saruna, kur abas puses viens otrai pakāpušās pretī, lai ledus sakustētos," atzina Kozlovska.

Savukārt Latvijas ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidents Andris Lasmanis norādīja, ka pacientu iemaksas neiekasēšana ir "normāla lieta un tā tam jābūt arī turpmāk, jo pacientu iemaksām jābūt kā papildinājumam ģimenes ārstu budžetam, nevis valsts budžeta papildinājums". "Ja iekasē šīs iemaksas, tad uz ģimenes ārstu rēķina slimokases taisa sev ienākumus, tādējādi palielinot ģimenes ārstu iestigšanu parādos," sacīja Lasmanis.

Pagājušajā nedēļā LLĢĀA un LĢĀA pieprasīja augstākajām valsts amatpersonām atcelt normu, kas paredz pacienta iemaksas iekļaut pakalpojumu cenā, nevis šos līdzekļus novirzīt ģimenes ārstu prakses attīstībai. Ja tuvākajā laikā šī problēma nebūs atrisināta, asociācija aicinās ģimenes ārstus lauzt līgumus ar slimokasēm.

Šā gada janvārī spēkā stājās veselības aprūpes finansēšanas noteikumu norma, kas paredz, ka veselības aprūpes pakalpojumu izdevumi tiek segti no valsts budžeta līdzekļiem un pacienta iemaksas. Pēc asociāciju austās informācijas, šāda situācija ģimenes ārstam "liks slēpt patieso pieņemto pacientu un viņu iemaksāto summu", lai nevajadzētu "iegrimt parādos".

Asociācijas atklātajā vēstulē augtākajām amatpersonām aicināja amatpersonas pirms normatīvo aktu veselības aprūpē pieņemšanas izvērtēt to pieņemšanas riskus un ieguvumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!