Foto: PantherMedia/Scanpix

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) ierosinājis disciplinārlietu pret valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" direktoru Ilgoni Leišavnieku par iespējamu centra darbinieku rupju izturēšanos pret tā klientiem.

Pamatojoties uz labklājības ministra rīkojumu, Leišavniekam līdz ceturtdienai, 18. februārim, jāsniedz paskaidrojumi par konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem.

Kā portālu "Delfi" informēja ministrijā, Labklājības ministrijas (LM) veiktā padziļinātā pārbaude par VSAC "Zemgale" klientam nodrošinātā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma kvalitāti atklājusi būtiskus aprūpētāju ētikas normu pārkāpumus. Tostarp pārbaudē atklājusies cilvēku cieņai neatbilstoša rīcība, par ko bija pamats darbiniecēm uzteikt darba līgumu, bet Leišavnieks piemērojis pašu vieglāko sodu – piezīmi.

LM pārbaudē konstatējusi, ka darbiniecēm piemērotais soda veids ir vērtējams kā nesamērīgi viegls.

"Nekāda veida ētiski pārkāpumi, tai skaitā emocionāla, fiziska vardarbība pret klientiem un to piesegšana kategoriski nav pieļaujama. Jau tuvākajā laikā pats personīgi uzsākšu vizītes visos valsts sociālās aprūpes centros. Turklāt tas ir LM pārraudzībā esošo iestāžu reputācijas jautājums, kam es pastāvīgi sekošu līdzi un prasīšu būtisku situācijas uzlabojumu no katra iestādes vadītāja," uzsvēris Reirs.

Labklājības ministrs atvainojas klientam un viņa radiniekiem par centra darbinieku rīcību.

Portāls "Delfi" pērn rakstīja, ka saistībā ar VSAC "Zemgale" filiāles "Ziedkalne" darbiniekiem sākts jau trešais kriminālprocess.

2015. gada 4. janvārī "Ziedkalnē" savā gultā atrasts miris kāds 43 gadus vecs centra klients, kurš pirms nāves, iespējams, bijis stiprā alkohola reibumā, liecināja portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Toreiz aprūpes centra direktors Ilgonis Leišavnieks portālam "Delfi" apstiprināja, ka filiālē atrasts miris viens centra klients.

Savukārt 2014. gada jūlijā Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka "Ziedkalnē", kur, iespējams, notikusi centra iemītnieku seksuāla izmantošana, tikusi slēpta kādas klientes grūtniecība.

Savukārt vēl pirms tam – 2013. gada decembra beigās – uz dienesta pārbaudes laiku saistībā ar novembrī pazudušu aprūpes centra iemītnieku "Ziedkalnes" vadītāja Aija Petuhova tika atstādināta no amata.

VSAC "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks toreiz aģentūru LETA informēja, ka disciplinārlietā tiek izvērtēta iespējama filiāles "Ziedkalne" vadītājas bezdarbība, kas saistīta ar kādu klienta pazušanas gadījumu šā gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!