Foto: Shutterstock

Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiālē "Ziedkalne", kur, iespējams, notikusi cilvēku seksuāla izmantošana, slēpta kādas klientes grūtniecība, ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Anonīmu ziņojumu par seksuālu vardarbību šīs iestādes virsuzraugs saņēmis martā. Saistībā ar notikušo viņš vērsies Zemgales reģiona policijas pārvaldē, kur sākts kriminālprocess par noziegumiem pret dzimumneaizskaramību, pret tautsaimniecību un par noziegumu valsts institūciju dienestā.

Filiāles vadītāja Aija Petuhova noliedz, ka "Ziedkalnē" valdījusi vardarbība, taču "Panorāma" vēstīja, ka centrā tikusi slēpta klientes grūtniecība.

Kādas "Ziedkalnes" klientes māte saņēmusi vēstuli, ka viņas meita ir piedzemdējusi bērnu. Vēstulē jaunajai vecmāmiņai vaicāts, vai viņa nevēlas mazuli adoptēt. Tā kā viņa pati dzīvo Krievijā un Latvijā uzturas reti, visi termiņi bērna adopcijai nokavēti.

"No dzemdību nama viņa atgriezās viena, to bērniņu nodeva adopcijā. Disciplinārlietas bija pret divām darbiniecēm - ne jau par to, ka tā sieviete palika stāvoklī, bet gan par to, ka tas tika noslēpts. Bet labklājības ministrs atcēla šo sodu," LTV norādījis aprūpes centra "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks.

"Ziedkalnes" darbiniece, kura vēlējusies palikt anonīma, LTV atklājusi - grūtniecei iestāstīts, ka bērns piedzimis slims, lai gan viņa pati savu saslimšanu ir ieguvusi tikai mūža laikā un bērniņš, visticamāk, piedzima vesels.

Kopš Petuhova ir atgriezusies amatā, aprūpētāji uz izmaiņām vairs necerot un par klientu slikto uzvedību, piemēram, dzeršanu, vai seksuālu varmācību ziņojumi nedrīkstot būt, vēstīja "Panorāma". "Mums ir piedraudēts, ka dežūržurnālos neko nedrīkst rakstīt. Nostrādā savas 24 stundas un [esi] laimīgs, ka tev ir darbs, izej pa vārtiem," LTV anonīmi atklājusi kāda darbiniece.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) nosūtījusi prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" amatpersonas vērsās Valsts policijā (VP) ar iesniegumu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret centra filiāles "Ziedkalne" klientiem.

Labklājības ministrs 7.maijā pret šīm amatpersonām ierosinājis disciplinārlietu, jo iesniegums VP esot diskreditācijas risks valsts pārvaldei valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" un Labklājības ministrijas (LM) personā.

Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" vadītājs Leišavnieks apstiprināja, ka disciplinārlietu LM ierosinājusi pret viņu un centra juristu.

Centra vadība vērsusies VP, jo marta beigās saņēmusi anonīmu informāciju, ka, iespējams, kāds valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāles "Ziedkalne" klients ir seksuāli izmantots. Vispirms sūdzība pārbaudīta anonīmi, ņemot vērā, ka centrā dzīvo cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, kuri nereti mēdz sniegt nepatiesu informāciju, tomēr fakti apstiprinājušies, teica Leišavnieks. Tāpat radušās aizdomas par iespējamu darbinieku paviršu attieksmi pret saviem pienākumiem. Klienti esot lūguši darbinieku palīdzību, bet viņi nav reaģējuši.

Ņemot vērā konstatēto, aprūpes centra "Zemgale" vadība vērsusies policijā, un, tā kā aprūpes centrs ir LM padotības iestāde, ministrija par notikušo informēta.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!