Foto: F64

Neraugoties uz Buru ielas 9.nama iedzīvotāju parādiem par apsaimniekošanas pakalpojumiem, pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) nedrīkstēja pieļaut, ka cilvēki dzīvo namā, kas var sabrukt, uzskata Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V).

Kā informēja Rīgas domes "Vienotības" frakcijas sabiedrisko attiecību speciālists Nils Josts, Gavaram radies iespaids, ka, ņemot vērā mājas iemītnieku parādu, apsaimniekotājs ir "vienaldzīgi noskatījies un gaidījis, kamēr viss sabruks, tad būs miers no nemaksātājiem".

Deputāts atgādina, ka ēku drošība ir regulāri jāapseko un nedrīkst ļaut iedzīvotājiem turpināt dzīvot bīstamos apstākļos. "Šobrīd esot pieaicināts neatkarīgs būveksperts, kura atzinums varētu būt gatavs pēc nedēļas. Šādam slēdzienam bija jābūt jau vakar! Apsaimniekotājs nedrīkstēja pieļaut, ka iedzīvotāji turpina dzīvot mājā, kas var sabrukt. Un nav svarīgi, bija vai nebija iedzīvotājiem parāds par apsaimniekošanu, jo cilvēku dzīvība ir svarīgāka," pārliecināts Gavars.

Viņš uzsver, ka Buru ielas 9.nama konstrukciju daļēja sabrukšana vēlreiz apliecina it kā labi zināmo patiesību - uz iedzīvotāju drošības apdraudējumiem ir jāreaģē nekavējoties, nevis jāgaida nelaime un tad jārīkojas. "RNP ir ēkas apsaimniekotājs, un tam ir jāuzņemas ievērojama atbildības daļa, par cilvēku dzīvībai bīstamo notikumu," pārliecināts opozīcijas deputāts.

Jau ziņots, ka Torņakalnā brūkošās divstāvu dzīvojamās mājas Buru ielā 9 iedzīvotāji RNP ir parādā teju 23 000 eiro par ēkas apsaimniekošanu, pastāstīja pārvaldnieka Komunikācijas nodaļas speciāliste Santa Vaļuma.

Viņa informēja, mājas iedzīvotāji savulaik atteikušies no finansējuma uzkrājuma veidošanas ēkas apsaimniekošanai. Vaļuma skaidroja, ka iedzīvotāji atteikušies no uzkrājuma veidošanas un lūguši "Rīgas namu pārvaldnieku" izņemt šo pozīciju no mājas uzturēšanas tāmes. Tāpat šobrīd esot apmēram piecas aktīvas tiesvedības par parādu piedziņu no mājas iedzīvotājiem.

Savukārt, jautāta, kāds ir konkrētās divstāvu mājas stāvoklis, Vaļuma atbildēja, ka patlaban speciālisti apseko māju, lai to noskaidrotu. Tiks pieaicināts neatkarīgs būveksperts, kurš sagatavos risinājumus mājas tehniskā stāvokļa uzlabošanai. Eksperta atzinums varētu būt gatavs nākamnedēļ, pieļāva "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve.

Pēc viņas teiktā, ēkas gala siena pie pamatiem ir nosēdusies un noliekusies uz blakus esošās mājas pusi. Šāda situācija, iespējams, izveidojusies gruntsūdeņu dēļ, kurus vēl nesen "Rīgas namu pārvaldnieks" atsūknējis no mājas pagraba. Vaļuma stāstīja, ka izmaksu dēļ mājas iedzīvotāji nav vēlējušies ievietot pagrabā atsūknēšanas iekārtu, kas gruntsūdeņus likvidētu, tiklīdz tie parādās.

Kā uzsvēra Vaļuma, šobrīd avārijas situācija tiek novērsta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, tomēr par turpmākajiem risinājumiem varēs spriest pēc būveksperta atzinuma saņemšanas.

Jau ziņots, ka sestdien ap pulksten 23:00 Rīgā, Buru ielā, sabrukusi kādas divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī bojāta mājas ārsiena. Dzīvības un veselības apdraudējuma dēļ no šīs ēkas, kā arī no blakus mājas evakuēti kopumā 16 cilvēki.

Kā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, desmit cilvēki, tai skaitā divi bērni un viena persona ar kustību traucējumiem, evakuēti no grūstošās mājas, savukārt seši - no blakus ēkas.

Notikuma vietā ieradusies arī Valsts policija un Rīgas Pašvaldības policija. Par notikušo paziņots Rīgas domei, lai tās būvinspektors apsekotu notikuma vietu, novērtētu ēkas stāvokli un bīstamību.

Kā  informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, septiņi no evakuētajiem cilvēkiem nogādāti pašvaldības dienesta viesnīcās, savukārt pārējie cilvēki no izmitināšanas atteikušies, sakot, ka paliks pie radiem un draugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!