Sestdien, 31.martā plkst. 22 Irākā tika apšaudīta bāze "Echo" pie Irākas pilsētas Divānijas. Apšaudē cietušo nav, karavīru veselības stāvoklis un noskaņojums ir labs, informēja Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta Preses nodaļas vadītājs Kaspars Odiņš.
Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) svētdien telefoniski sazinājies ar Latvijas kontingenta vadību Irākā. Viņš ticis informēts par drošības situāciju pēc apšaudes.

Slakteris telefonsarunā pārrunājis arī jautājumus, kuri saistīti ar kontingenta pārstrukturēšanu un karavīru atgriešanos Latvijā šā gada jūlijā.

Ministram bijusi arī telefonsaruna ar virsleitnantu Ivo Viguli, kurš pēc ievainojuma Irākā ārstējas slimnīcā Vācijas pilsētā Ramšteinā. Ministrs novēlēja Vigulim sekmīgi turpināt atveseļošanās kursu un izteica cerību pēc iespējas ātrāk sagaidīt viņu Latvijā.

Kā ziņots, 28.marta vakarā Irākā militārās bāzes Divānijā virzienā tika raidīti vairāki raķešu šāviņi, bet Latvijas kontingenta karavīri nav cietuši. Latvijas karavīri tika apšaudīti arī 27.martā, kad aptuveni plkst.20.20 militārās bāzes Divānijā virzienā tika raidīti vairāki raķešu šāviņi. Pagājušās nedēļas nogalē mūsu karavīri Irākā divas reizes piedzīvojuši apšaudes, bet neviens tajās nav cietis.

23.marta vakarā ar mīnmetēja lādiņiem tika apšaudīta militārā bāze Divānijā, bet 24.marta vakarā militārās bāzes Divānijā virzienā tika raidīti šāviņi. Latvijas kontingenta karavīri nav cietuši.

Līdz ar to martā mūsu karavīri apšaudīti jau 11 reizes. Tas noticis 3., 12., 16., 20., 21., 23., 24., 27. un 28.martā.

Jau ziņots, ka 12.martā aptuveni plkst.17.40 notika kārtējais uzbrukums LK patruļai, kas pārvietojās ar apvidus automašīnām "Hummer". Uzbrukumā, eksplodējot lādiņam, ar šķembu rokā viegli ievainots Latvijas karavīrs kaprālis Vladislavs Fursovs.

Pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas hospitālī Fursovs turpina pildīt dienesta pienākumus. Karavīrs ir sazinājies ar tuviniekiem Latvijā.

Jau ziņots, ka februārī Irākā nemiernieki trīs reizes apšaudīja militāro bāzi Divānijā, bet Latvijas kontingenta karavīri šajās apšaudēs necieta. Pirmā apšaude notika 12.februārī, kad bāzes virzienā raidīti vairāki mīnmetēja šāviņi. Nemiernieki apšaudījuši bāzi arī 15.februārī, bet vēl vienu apšaudi Latvijas karavīri piedzīvojuši 22.februārī.

Nacionālo bruņoto spēku sociālā atbalsta speciāliste Aija Staņus pastāstīja, ka gan karavīri, gan viņu ģimenes locekļi turoties braši un panikā neviens nekrītot.

Jau ziņots, ka Latvija zaudējusi trīs karavīrus. 2004.gada 8.jūnijā sprādzienā Vāsitas provincē netālu no Suvārijas nogalināti seši koalīcijas spēku karavīri, starp kuriem bija arī Latvijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālists virsleitnants Olafs Baumanis, bet 2006.gada 27.decembrī nemiernieku uzstādīta spridzekļa eksplozijā netālu no Divānijas bojā gāja divi karavīri - dižkareivji Gints Bleija un Vitālijs Vasiļjevs.

Patlaban dienesta pienākumus Irākā pilda 126 karavīri, bet lielākā daļa no viņiem atrodas tieši Divānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!