Foto: LETA
Saistībā ar paneli, kas noslīdējis dzīvojamajai ēkai Bolderājā, Stūrmaņu ielā 3, un novedis pie 23 šīs ēkas iedzīvotāju evakuācijas, iepriekšēju aizdomu konkrēti par šo ēku nebija, žurnālistiem pavēstīja "Rīgas namu pārvaldnieka" (RNP) Klientu komunikācijas vadītājs Krists Leiškalns.

Katra RNP ēka tiek apsekota ik gadu, taču tieši šis mezgls ir grūti apsekojams un šādas problēmas nav viegli konstatējamas, skaidroja Leiškalns. Kā norādīja RNP pārstāvis, liela nozīme ir tam, kāda defektācija ir bijusi iekšā mezglā.

Tomēr par problēmām tieši ar šīs sērijas namiem RNP bijis zināms jau iepriekš, un uzņēmums 2014. gadā veicis apsekošanu kopumā 500 šādām ēkām, konstatējot nepilnības un veicot remontdarbus trīs mājās. Neskatoties uz to, iepriekšēju aizdomu par konkrēti šo namu RNP nebija.

"Šobrīd, protams, ka, konstatējot jaunu šo situāciju, iespējams, arī izkristalizēsies cita veida problēma – kāpēc šis panelis nosēdās. Līdz ar to, es domāju, ka pilnīgi noteikti tiks veiktas papildu apsekošanas šīs sērijas mājās arī uz priekšdienām," skaidroja RNP pārstāvis.

Patlaban gan nav precīzu prognožu, kad evakuētie iedzīvotāji varēs atgriezties. RNP ir izplatījis informāciju un meklē uzņēmumus, kas veiks remontdarbus, taču konkrētu termiņu vēl nav.

Izsakoties par situāciju kopumā, RNP pārstāvis atzīmēja, ka apsaimniekoto ēku tehniskais stāvoklis uzlabojas ar katru gadu, pat neskatoties uz to, ka šogad plānots remontēt mazāk, kas saistīts ar jau gada sākumā izveidojušos situāciju ar būvniecības materiālu cenu un izmaksu pieaugumu.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Būvniecības kontroles pārvaldes Būvobjektu kontroles nodaļas vadītāja vietniece Aija Meļņikova žurnālistiem pavēstīja, ka departamenta pārstāvji otrdien ap pulksten 18 konstatēja paneļa nobīdi un tādēļ arī pieņēma lēmumu par ekspluatācijas pārtraukšanu attiecīgajai ēkai līdz brīdim, kad būs saņemts tehniskās apziņošanas apstiprinājums.

Rīgas Pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes priekšnieks Edgars Bensons-Bukšs savukārt informēja par likumsargu iesaisti, norādot, ka pēc ierašanās, neilgi pirms pulksten 17, tika konstatēts, ka ēkas panelis noslīdējis par 40 centimetriem, un tādēļ tika ierobežota piekļuve ēkai.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) no ēkas kāpņu telpas evakuēja 23 cilvēkus, un sākotnēji tika piesaistīts arī "Rīgas satiksmes" autobuss, lai evakuētie cilvēki varētu uzturēties siltumā.

Pēc policijas paustā, patlaban vairums evakuēto iedzīvotāju atteikušies no piedāvātās izmitināšanas dienesta viesnīcā, jo paši atraduši vietas, kur palikt. Vienlaikus, ja kādam no evakuētajiem iedzīvotājiem tomēr ir nepieciešama izmitināšana, tad policija aicina sazināties pa tālruni 110.

Kā ziņots, VUGD pārstāve Ilze Dāme-Birziņa LTV pastāstīja, ka otrdien pulksten 16.49 saņemts izsaukums uz Stūrmaņu ielu, kur piecu stāvu dzīvojamā mājā atdalījies jumta panelis un iekritis bēniņu stāvā.

Notikuma vietā ieradās arī Rīgas pilsētas būvvaldes speciālisti, kuri apsekoja ēku un aizliedza cilvēkiem atgriezties dzīvokļos līdz brīdim, kamēr tiks veikta padziļināta ekspertīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!