Foto: LETA
Aizejošais tiesībsargs Romāns Apsītis abus politiķu izvirzītos viņa iespējamos pēctečus uzskata par enerģiskiem cilvēkiem, tomēr "Vienotības" izvirzīto tiesnesi Anitu Kovaļevsku viņš kā bijušo Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) darbinieci pazīstot daudz labāk un ir pārliecināts par viņas kompetenci, piektdien žurnālistiem sacīja Apsītis.

Tiesībsargs, kuram piektdien bija pēdējā tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru šadā statusā, pieļāva, ka Kovaļevska varētu būt labāks tiesībsargs nekā bija viņš pats. Apsītis norādīja, ka, žurnālistu ieskatā, viņš neesot bijis pietiekami enerģisks, tomēr "kāds es esmu, tāds esmu". "Es esmu Romāns Apsītis un nevaru mainīties. Kāds esmu piedzimis, tāds nomiršu," sacīja tiesībsargs.

Apvienības "Saskaņas centrs" izvirzīto bijušo Rīgas slimokases likvidatoru Juri Jansonu Apsītis nedaudz zinot no laika, kad Jansons iecelts par Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) direktoru. Kādā akadēmiskā konferencē viņi ar Jansonu tikušies un pārrunājuši abu institūciju iespējamo sadarbību, tomēr vēlāk Jansons pie Apsīša vairs neesot nācis, iespējams, tādēļ, ka Jansons drīz pēc tam aizgājis strādāt uz e-lietu sekretariātu, stāstīja Apsītis.

Arī starp iestādēm sadarbības bijis "praktiski ļoti maz – zinājām, ka tāda JPA pastāv un dažreiz ieteicām cilvēkiem, kas pie mums vērsās pēc juridiskās palīdzības". Jansons Apsītim šķitis enerģisks cilvēks, un viņš arī dzirdējis, ka Jansons slavēts kā administrators un ekonomists, tomēr, kā viņš strādājis juridisku darbu, Apsītis nezinot.

Savukārt Kovaļevsku, kas Tiesībsarga birojā un pirms tam VCB strādāja vēl pirms Apsīša iecelšanas amatā, viņš pazīstot daudz labāk. Viņš sacīja, ka atceroties Kovaļevsku vēl no laikiem, kad bija Satversmes tiesas tiesnesis, jo Kovaļevska bieži nākusi ST pārstāvēt VCB viedokli, un darījusi to ļoti labi.

Viņš norādīja, ka Kovaļevska no tiesībsarga biroja aizgājusi strādāt uz ST par tiesneša palīgu, taču nesaistīja to ar darbinieku aiziešanas vilni pēc iekšējā konflikta Tiesībsarga birojā, ko izraisīja pretrunas Apsīša un biroja darbinieku izpratnē par biroja darbu. Viņam šķietot, ka Kovaļevska aizgājusi vēl pirms šiem notikumiem.

Galvenais, ko pārmet Tiesībsarga birojam, ir, ka tas nodarbojas tikai ar konkrētu sūdzību izskatīšanu un "neredzam plašākus apvāršņus", atzina Apsītis. Viņaprāt, Kovaļevska būtu spējīga atrast jautājumus, kas skar plašāku sabiedrību, un arī tās risināt.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" ceturtdien nolēma virzīt amatam Kovaļevsku.

Ceturtdien Āboltiņa apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirmdien koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!