Tiesībsargs Romāns Apsītis kritiski vērtē bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika (LPP/LC) izteikumus, kuros pausts nicīgs vērtējums par ģimenēm bez abiem vecākiem. Savukārt Baštiks kritiku noraida, uzsverot, ka Apsītis citātu esot "izrāvis no konteksta".

Tiesībsarga birojā informē, ka nesen laikrakstam "Diena" Baštiks teicis: "Tur parādās dzīvei neveiksmīgi cilvēki, kas bankrotējuši savās attiecībās (..)." Kā arī sekoja norāde uz to, ka ideāla ģimene ir laulāts pāris, kas audzina bērnus.

"Mūsdienās demokrātiskā valstī nav pieņemami šādi nozares ministra izteikumi, kas aizvaino un diskriminē lielu sabiedrības daļu, ņemot vērā, ka valsts ne tuvu nepieliek visas nepieciešamās pūles, lai šo ģimeņu dzīvi ievērojami uzlabotu. Turklāt ministra izteikumi sekmē arī to, ka šādas ģimenes un to veidojošie indivīdi netiek uztverti kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi," uzsver Apsītis.

Apsītis norāda, - statistika liecina, ka trešdaļa Latvijas bērnu aug viena vecāka ģimenēs, no tiem 97% pie mātes. Šis skaitlis norāda uz to, ka sabiedrībā valda uzskats, ka rūpes par bērnu ir sievietes pienākums, kas faktiski sievietei uzliek dubultu pienākuma nastu. Savukārt neefektīvais uzturlīdzekļu piedziņas mehānisms sievietei uzliek rūpes ne tikai par bērna aprūpi un audzināšanu, bet arī par bērnu finansiālo uzturēšanu.

Tiesībsargs norāda, ka tādejādi Baštika izteikumi ir aizskaroši visiem tiem vecākiem, kas uzņemas pilnu atbildību par saviem bērniem. Vienlaikus tie attaisno tos vecākus, kuri, pametot savus bērnus un dzīvesbiedrus, veido jaunas "pilnvērtīgas" ģimenes, nereti aizmirstot par pienākumu uzturēt un gādāt par visiem saviem bērniem.

Birojā norāda, ka sociologu veiktie pētījumi rāda, ka indivīda vērtība nav atkarīga no tā, vai viņš bērnībā audzis tradicionālā ģimenes modelī, kurā ir gan tēvs, gan māte. Neskatoties uz lielo viena vecāka ģimeņu skaitu valstī, līdz šim nav izrādīta stingra politiskā griba rūpēties par šīm ģimenēm. Ir vāji attīstīti tādi mehānismi kā uzturlīdzekļu apmēra efektīva noteikšana un piedziņa gan bērnam, gan bijušajam laulātajam, kā arī otra vecāka iesaistīšana bērna aprūpē un audzināšanā. Tā rezultātā vislielākajam nabadzības riskam ir pakļautas tās ģimenes, kurās bērnus audzina māte.


Tādējādi Tiesībsargs uzskata, ka valsts nenodrošina starptautiskajos tiesību aktos noteiktos pienākumus iestāties par vecāku vienlīdzīgām tiesībām un pienākumiem, rūpēties par sieviešu un vīriešu līdzvērtīgām tiesībām un pienākumiem, kā arī visbūtiskāko – bērnu tiesībām un interesēm.


Savukārt Baštiks kategoriski noraida Apsīša paziņojumu par ministra nekorekto attieksmi pret viena vecāka ģimenēm. "Šāds publisks paziņojums ir pilnīgi nesaprotams un neloģisks un ir pretrunā ar visu ministrijas darbības politiku", norāda ministrs.


Tiesībsargs paziņojumā vēršas pret Baštika laikrakstā "Diena" publicēto citātu "tur parādās dzīvei neveiksmīgi cilvēki, kas bankrotējuši savās attiecībās", no tā secinot, ka šādi tiek aizvainota un diskriminēta liela sabiedrības daļa. Faktiski minētais citāts tika izteikts, vērtējot pētījumu "Neredzamās ģimenes" un runājot par dažiem ļoti neveiksmīgiem tur minētiem cilvēku dzīves stāstiem. Tas nekādā ziņā nav attiecināms uz nepilnajām ģimenēm un to ļoti labi var saprast arī no "Dienā" publicētā, tādēļ diemžēl jāsecina, ka tiesībsargs savos komentāros citātus izrauj no konteksta un piešķir tiem pilnīgi citu nozīmi un vispārinājumu. Iespējams, tas rodas no nepietiekamas iedziļināšanās vai arī no nepietiekamas kompetences komentējamajos jautājumos, pieļauj ministrs.


Pretēji tiesībsarga apgalvojumiem Bērnu un ģimenes lietu ministrijas darbības viena no prioritātēm ir tieši atbalsts nepilnajām ģimenēm, piemēram, izveidojot Uzturlīdzekļu garantiju fondu, kas maksā uzturlīdzekļus vairāk nekā 16 000 bērnu, kuri tos nesaņem no kāda no saviem vecākiem. Tieši tāpat valsts politika nekā nediskriminē viena vecāka ģimenes – visi pabalsti, sociālās garantijas, tiesību aizsardzības mehānismi darbojas vienādi gan uz divu, gan viena vecāka ģimenēm.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!