Saeima ceturtdien apstiprināja amatos trīs jaunus aizejošās Aigara Kalvīša valdības ministrus: ārlietu ministra amatā apstiprināts Māris Riekstiņš (TP), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatā - Edgars Zalāns (TP) un labklājības ministres amatā – Iveta Purne (ZZS).

Par ministru iecelšanu balsoja 52 deputāti, pret balsoja 23 deputāti, bet 15 deputāti atturējās.

Par jauno ministru apstiprināšanu balsoja Tautas partija, apvienība Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš" un daļa "tēvzemiešu", kā arī neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis.

Savukārt pret bija partija "Jaunais Laiks" un PCTVL, kā arī neatkarīgais deputāts Aigars Štokenbergs. Atturējās "Saskaņas centra" deputāti.

Balsojumā nepiedalījās "tēvzemiešu" deputāti Gunārs Loicāna, Anna Seile un Pēteris Tabūns, kā arī Artis Pabriks.

Māris Riekstiņš līdz šim vadījis premjera Aigara Kalvīša biroju un pirms tam ilgus gadus strādājis Ārlietu ministrijas valsts sekretāra amatā. Purne ir Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre, bet Zalāns ir Kuldīgas mērs.

Premjers Aigars Kalvītis deputātiem sacīja, ka valdībai līdz 5.decembrim, kad tā atkāpsies, ir jāatrisina vairāki svarīgi jautājumi, tāpēc viņš rosināja balsot par trīs ministru iecelšanu.

Saeimas debatēs opozīcija norādīja, ka pašlaik Kalvītis nav apsolījis, ka pēc viņa demisijas trīs jaunie ministri, kuri būs strādājuši aptuveni mēnesi, nesaņems kompensācijas, zaudējot amatu, kuras ir aptuveni 5000 latu.

Kalvīša valdībā gan paliek vakants vēl viens amats, jo demisionējušā ekonomikas ministra Jurija Stroda (TB/LNNK) vietā apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK nav izvirzījusi savu kandidātu. Premjers aicinājis "tēvzemiešus" to izdarīt nedēļas laikā.

Pēc Stroda demisijas valdība zaudējusi uzreiz divus ministrus – ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) atkāpies no amata, jo nepiekrita valdības lēmumam rosināt atlaist KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu. Savukārt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs tika izslēgts no TP par partijas šķelšanu un zaudēja arī ministra amatu.

Labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) nolēmusi atkāpties, jo valdība neatbalstīja ierosinājumu piešķirt līdzekļus mazo pensiju palielināšanai. Vēlāk gan nepieciešamie 2,7 miljoni tika atrasti, taču no tās pašas Labklājības ministrijas budžeta, pārceļot šo naudu no nodarbinātības programmas. Staķe paudusi neapmierinātību, ka līdzekļi tiek atņemti vienai grupai, lai iedotu otrai.

Trīs demisionējušajiem valdības ministriem un vienam no amata atbrīvotajam ministram kompensācijās par darba zaudēšanu pienākas kopumā 23 328 lati. Viena ministra alga pirms nodokļu nomaksas ir 1944 lati. Zaudējot amatu, ministri saņem kompensācijas trīs mēnešalgu apmērā jeb 5832 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!