Saeima šodien apstiprināja mandātus vairākiem jaunajiem deputātiem, kuri parlamentā strādās uz laiku, kamēr viņu partijas biedri pildīs ministru amata pienākumus valdībā. Tajā skaitā deputātu mandāti apstiprināti ārlietu ministram Artim Pabrikam (TP) un tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai (JL).
Ārlietu ministrs Pabriks kā nākamais no Tautas partijas saraksta Rīgas vēlēšanu apgabalā ieņems uz Ministru prezidenta amata pienākumu pildīšanas laiku mandātu nolikušā Aigara Kalvīša (TP) vietu.

Savukārt tieslietu ministre Āboltiņa, kura ir nākamā partijas "Jaunais laiks" (JL) sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā, pildīs deputāta pienākumus mandātu nolikušā aizsardzības ministra Einara Repšes (JL) vietā.

Visi jaunie deputāti šodien deva zvērestus.

Pēc tam JL frakcijas deputāte pieprasīja plenārsēdes pārtraukumu uz 30 minūtēm, un tika sasaukta Mandātu un iesniegumu komisijas sēde.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Saeimas prezidijā, Mandātu un iesniegumu komisijas sēde sasaukta tādēļ, ka JL frakcija vēlējās jau šodien veikt tālāku deputātu rotāciju. Iesniegumu par Saeimas deputāta mandāta nolikšanu uzreiz pēc svinīgā solījuma nodošanas uzrakstīja Solvita Āboliņa, un bija iecerēts, ka jau šodien viņas vietā Saeimas deputāta mandātu saņems Baiba Brigmane.

Tomēr iecerētā rotācija uzreiz nevarēja notikt, jo, kā aģentūrai LETA paskaidroja Centrālajā vēlēšanu komisijā, nākamais JL deputātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā, kam pienākas Āboltiņas noliktais mandāts, ir Eiropas Parlamenta deputāts Aldis Kušķis. Lai Saeimas deputāta mandātu varētu apstiprināt Brigmanei, vispirms Saeimai ir jāsaņem iesniegums no Kušķa par atteikšanos pieņemt Saeimas deputāta mandātu.

Pēc pārtraukuma Saeima apstiprināja deputāta mandātus Mārai Ceriņai (JL), kas strādās, kamēr Krišjānis Kariņš (JL) pildīs ekonomikas ministra pienākumus, Ērikam Škaparam (JL), kurš strādās Inas Druvietes (JL) vietā, kamēr viņa pildīs izglītības un zinātnes ministres pienākumus un kultūras ministrei Helēnai Demakovai (TP), kura Saeimā strādās, kamēr Gundars Bērziņš (TP) pildīs veselības ministra amatu.

Pēc tam tika izsludināts tehnisks pārtraukums balsošanas iekārtas pārprogrammēšanai.

Saeimas prezidijs deputātes Āboltiņas iesniegumu par Saeimas deputātes mandāta nolikšanu šodien nodeva izskatīšanai Mandātu un iesniegumu komisijai.

Kā aģentūru informēja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja palīdze Kristīne Bērziņa, ir saņemts arī Kušķa iesniegums par atteikšanos pieņemt Saeimas deputāta mandātu. Līdz ar to kā nākamajai JL deputātu kandidātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā Saeimas deputātes mandāts tiks piedāvāts Brigmanei.

Pēc Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Pāvela Maksimova (LPP) ziņojuma noklausīšanās Saeima apstiprināja Brigmanes mandātu, un viņa deva deputāta svinīgo solījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!