Foto: F64
Otrdien, 17. decembrī Ministru kabinets atbalstīja Latvijas valsts robežas integrētās pārvaldības plānu 2019.-2020. gadam, nosakot Iekšlietu ministriju (IeM) par par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā un pasākumu izpildes koordinēšanā.

IeM norāda, ka plānā definēta valsts robežas integrētās pārvaldes vīzija, misija, kā arī nosprausts stratēģiskais mērķis – izveidot ietvaru drošai un efektīvai personu, transportlīdzekļu un preču ārējās robežas šķērsošanai un migrācijas plūsmas pārvaldībai. Tāpat plānā noteikts novērst iespējamos apdraudējumus robežu drošībai un veicināt atgriešanas pasākumus.

Pasākumus iecerēts īstenot, novēršot neaizsargātības, nodrošinot drošu, aizsargātu un labi funkcionējošo ārējo robežu drošības sistēmu, kā arī garantējot pastāvīgu spēju uzturēšanu, balstītu uz solidaritāti un līdzdalībā ar sadarbības partneriem.

Plānā iekļautie rīcības virzieni paredz nodrošināt un pilnveidot robežkontroli, nodrošināt un pilnveidot glābšanas un meklēšanas aktivitātes jūras robežu uzraudzības laikā, veikt un pilnveidot iekšējās drošības risku analīzi, kas var ietekmēt ārējo robežu drošību.

Tāpat plānā paredzēts nodrošināt dalību Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sadarbībā, ko koordinē un atbalsta Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex", kā arī nodrošināt un pilnveidot sadarbību starp tām valsts iestādēm, kas atbild par robežkontroli vai citiem uzdevumiem, ko veic pie robežas, un attiecīgajām ES iestādēm, struktūrām, birojiem un aģentūrām.

Plāns paredz nodrošināt un uzlabot sadarbību ar trešajām valstīm, kā arī nodrošināt un uzlabot tehniskos un operatīvos pasākumus Šengenas zonā, kas ir saistīti ar robežkontroli un ir paredzēti, lai labāk vērstos pret nelegālo imigrāciju un apkarotu pārrobežu noziedzību.

Vēl plāna darbības virzieni paredz nodrošināt un uzlabot trešo valstu piederīgo atgriešanu, kā arī stiprināt darbību patvēruma jomā, nodrošināt un veicināt progresīvo tehnoloģiju, tostarp liela mēroga informācijas sistēmu izmantošanu un izveidot kvalitātes kontroles mehānismu, lai nodrošinātu ES tiesību aktu īstenošanu robežu pārvaldības jomā.

Tāpat plānā paredzēts izmantot solidaritātes mehānismus, jo īpaši ES finansēšanas instrumentus.

Rīcības virzienu īstenošanai kopumā Latvijas valsts robežas integrētās pārvaldības plānā 2019.-2020. gadam paredzēti 82 uzdevumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!