Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Zinātnes un tehnoloģiju politikas komiteja sniedza oficiālu pozitīvu viedokli par Latvijas zinātnes politikas un prakses atbilstību OECD standartiem.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā, atzinums sniegts izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles vizītes laikā Dienvidkorejā, kur šonedēļ notika OECD Zinātnes un tehnoloģiju politikas komitejas ministru līmeņa sanāksme. Tas ir vēl viens solis Latvijas pievienošanās procesā OECD.

OECD Zinātnes un tehnoloģiju politikas komiteja sniedza savu formālo pozitīvo viedokli par Latvijas zinātnes politikas un prakses atbilstību OECD standartiem. Savukārt 18. novembrī Parīzē notiks pievienošanās sarunas OECD Izglītības politikas komitejā. Tehniskās sarunas ir plānots noslēgt līdz šī gada beigām.

Latvijas iestāšanās OECD jau ilgu laiku bijusi viena no Latvijas nozīmīgākajām ekonomiskajām un ārpolitikas prioritātēm, norāda ministrijā. 1996. gadā Latvija, Lietuva un Igaunija kopīgi iesniedza deklarāciju, kurā tika pausta Baltijas valstu vēlēšanās nākotnē iegūt OECD dalībvalsts statusu. Latvijas mērķis pievienoties organizācijai atkārtoti tika izteikts 2004.gadā un nostiprināts pieņemtajās Latvijas un OECD sadarbības politikas pamatnostādnēs.

Pievienošanās process, tuvinoties OECD standartiem un paraugpraksēm, palīdz valstīm noteikt veidus, kā sasniegt sekmīgākus rezultātus savu iedzīvotāju labā. Tas nozīmē kandidātvalsts likumu, politikas virzienu un prakses padziļinātu, visaptverošu analīzi plašā valsts politikas spektrā. Latvijas politikas izvērtēšanai un rekomendāciju sniegšanai par nepieciešamajām izmaiņām, tuvinoties OECD standartiem un labākajām praksēm, tiek mobilizētas 21 OECD tehniskās komitejas zināšanas un pieredze.

Pievienošanās process ir paredzēts kā atbalsts Latvijas iekšējo reformu dienaskārtībai un var sekmēt tās noteikto politikas prioritāšu īstenošanu, tostarp veicināt zinātnes attīstību un inovācijas, kā arī palielināt izglītības efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!