Foto: LETA

Rīgas domes deputāti trešdien, 29. decembrī, apstiprināja gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmu, ko plāno realizēt līdz 2025. gadam.

No 2015. līdz 2019. gadam Rīgā tika reģistrēti vairāku piesārņojošo vielu gaisa kvalitātes normatīvu vai augšējo piesārņojuma novērtēšanas sliekšņu pārsniegumi, kas noteica nepieciešamību sagatavot jaunu gaisa kvalitātes uzlabošanas programmu.

Programmas izstrādi pēc Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pasūtījuma veica SIA "Estonian, Latvian&Lithuanian Environment". Programma tapa sadarbībā ar Rīgas domes institūcijām un citām ieinteresētajām pusēm.

Izstrādātajā programmā ietverti pasākumi piecu piesārņojošo vielu – slāpekļa dioksīda (NO2), daļiņu PM10­ un daļiņu PM2,5, benzola un benz(a)pirēna – emisiju samazināšanai.

Programmas izstrādes laikā arī apzināti pasākumi, kas iekļauti Rīgas pašvaldības attīstības plānošanas dokumentos un kurus paredzēts īstenot līdz 2025. gadam.

Detalizēti izvērtēti tie pasākumi, kas potenciāli var ietekmēt gaisa kvalitāti, tos iedalot šādās grupās:

  • Transports un satiksmes infrastruktūra;
  • Sabiedriskais transports;
  • Siltumapgādes iekārtas;
  • Stacionārie piesārņojuma avoti;
  • Kuģu satiksme ostā;
  • Gaisa kvalitātes pārvaldības un sabiedrības izglītošana un informēšana.

Kā svarīgākās ilgtermiņa rīcības programmā minētas automašīnu plūsmas samazināšana pilsētas centrā (lai samazinātu NO2 piesārņojumu), kā arī pārdomāts atbalsts individuālās apkures uzlabošanai, piemēram, veicinot centralizētās siltumapgādes izmantošanu.

Tāpat minēta arī plašāka elektrības izmantošana ostas apkārtnē, lai samazinātu kuģu radītās emisijas.

Plānotās darbības balstās uz jau pieņemtiem un spēkā esošiem normatīviem, plānošanas dokumentiem un programmām, izskanēja domes sēdē.

Vairāki opozīcijas pārstāvji pārmeta jautājuma ziņotājiem nespēju atbildēt uz specifiskiem ar satiksmes jomu saistītiem jautājumiem, tāpēc rosināja atrast citus ziņotājus vai izslēgt jautājumus no dienaskārtības, taču pēc deputātu balsojuma jautājums palika dienaskārtībā.

Kritikai pievienojās arī atsevišķi Jaunās konservatīvās partijas deputāti, kas aicināja jautājumu vēlreiz izdiskutēt Satiksmes un transporta komitejā, ņemot vērā, ka lielu daļu rīcības plāna skar tieši transporta jomu. Domes sēdē vairākkārt tika uzsvērts, ka dokuments sastādīts, konsultējoties ar Rīgas domes departamentiem un citām iesaistītajām pusēm.

Jau vēstīts, ka Rīgā plānots no 2025. gada aizliegt apkurē izmantot ogles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!