Foto: Saeimas administrācija
10.Saeimas priekšsēdētājas amatā otrdien aizklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm apstiprināta apvienības "Vienotība" izvirzītā Solvita Āboltiņa – partijas "Jaunais laiks" līdere un 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Āboltiņa bija vienīgā šim amatam izvirzītā pretendente, un par viņu savas balsis atdeva 77 deputāti, bet pret bija 19 tautas kalpi. 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) novēlēja viņai izturību un principialitāti, savukārt Āboltiņa 9.Saeimas prezidija locekļu vārdā pateicās Daudzem par darbu un to, ka viņš vienmēr bijis "šī nama aizstāvis".

Savukārt Daudzi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) izvirzīja 10.Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam. Par Daudzi šajā amatā nobalsoja 88 deputāti, bet pret – 10 parlamentārieši.

Otrā Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam "Saskaņas centra" frakcija izvirzīja Andreju Klementjevu, kurš 9.Saeimā bija Saeimas sekretāra biedrs. Par viņu nobalsoja vēl pārliecinošāks deputātu skaits – par bija 91 deputāts, bet pret - septiņi tautas kalpi.

Savukārt Saeimas sekretāra amatam tika izvirzīti divi kandidāti - "Vienotība" izvirzīja Kārli Šadurski, bet "Par labu Latviju" – Māri Kučinski. Par Šadurski nobalsoja 57 deputāti, bet par Kučinski 35 parlamentārieši, savukārt divi tautas deputāti nobalsoja pret abiem kandidātiem. Līdz ar to par Saeimas sekretāru kļuva Šadurskis.

Arī Saeimas sekretāra biedra amatam tika izvirzīti divi kandidāti – Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK izvirzīja 9.Saeimas sekretāru Dzintaru Rasnaču, bet PLL – bijušo Daugavpils domes priekšsēdētāju Ritu Strodi. Par Rasnaču nobalsoja 56 deputāti, bet pret 38 tautas kalpi, savukārt par Strodi balsis sadalījās 37 par un 57 pret. Līdz ar to par Saeimas priekšsēdētāja biedru kļuva Rasnačs, un PLL ir vienīgā frakcija, kas nav pārstāvēta Saeimas prezidijā.

Pirms ievēlēšanas 10.Saeimā Āboltiņa bija 9.Saeimas deputāte un ieņēma Saeimas priekšsēdētāja biedres amatu, kā arī strādāja Saeimas Juridiskajā komisijā, Eiropas lietu komisijā un Parlamentārās izmeklēšanas komisijā sakarā ar iespējamu pretlikumīgu un neētisku rīcību tieslietu sistēmā, informē Saeimas Preses dienests. Viņa arī vadīja Juridiskās komisijas apakškomisiju darbam ar Tiesu iekārtas likumu un apakškomisiju Latvijas Republikas Satversmes grozījumu izstrādei. Tāpat Āboltiņa darbojās Juridiskās komisijas apakškomisijā Valsts prezidentes ierosinātajā jautājumā par Valsts prezidenta institūciju un apakškomisijā darbam ar Kriminālprocesa likumu.

Jaunievēlētā Saeimas priekšsēdētāja 9.Saeimā arī vadīja darba grupu, kas nodrošināja Saeimas sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, kā arī bija Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas patronese, šogad Saeimā uzņemot studentes no Vācijas.

Āboltiņa pildīja arī 8.Saeimas deputātes amata pienākumus. Viņa bija Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un strādāja Eiropas lietu komisijā, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā un Nevalstisko organizāciju darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisijā. Āboltiņa 2004.gadā pildīja arī Ārlietu ministrijas padomnieces pienākumus, bet no 2004.gada decembra ieņēma tieslietu ministres amatu Aigara Kalvīša vadītajā Ministru kabinetā.

Pirms kļūšanas par 8.Saeimas deputāti Āboltiņa strādāja Ārlietu ministrijas Konsulārajā departamentā un bija tā direktore.

Āboltiņai ir augstākā izglītība tiesību zinātnēs, kas iegūta Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē.

Jau ziņots, ka otrdien uz pirmo sēdi sanāk 10.Saeimas deputāti. Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāk novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

10.Saeimā "Vienotība" ir ieguvusi 33 deputātu vietas, "Saskaņas centrs" - 29 vietas, Zaļo un zemnieku savienība - 22 vietas, "Par labu Latviju" - astoņas vietas un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - astoņas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!