Apstiprināti vēl divi inficēšanās gadījumi ar jaunās gripas AH1N1 vīrusu, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārstāvji. Tātad Latvijā šobrīd ir jau četri oficiāli apstiprināti inficēšanās gadījumi.

Apsekojot Jelgavas bērnu un jauniešu centra "Junda" dalībniekus un viņu kontaktpersonas, tika konstatēti vēl trīs iespējami saslimšanas gadījumi. Pārbaudot paraugus, konstatēts, ka vēl divi cilvēki ir saslimuši, bet viens nav.

Kā ziņots, piektdien, 10.jūlijā, tik apstiprināts otrais inficēšanās gadījums ar gripas AH1N1 vīrusu jeb tā dēvēto cūku gripu.

Otrā inficēšanās gadījuma materiāls pārbaudei uz LIC laboratorijas Virusoloģijas nodaļu atsūtīts no kāda rajona slimnīcas, kur iestājusies paciente ar gripai līdzīgiem simptomiem. Mediķi izteikuši aizdomas par iespējamo inficēšanos ar cūku gripu, tādēļ nekavējoties tika lūgta LIC palīdzība veikt nepieciešamo laboratorisko izmeklēšanu.

LIC virusologi apstiprināja, ka sieviete ir inficējusies ar gripas AH1N1 vīrusu, kas apliecina cūku gripas esamību.

"Šajā gadījumā paciente, visticamāk, tiks pārvesta uz LIC, kur turpinās ārstēšanos," stāsta centra direktora pienākumu izpildītājs, profesors Jāzeps Keišs. Profesors atgādināja, ka vasaras atvaļinājumu laikā iedzīvotāji dodas arī uz vīrusa skartajām teritorijām, tādēļ aicina visus pievērst uzmanību pat vissīkākajām pazīmēm, kas varētu norādīt uz saslimšanu ar gripu.

Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) uzsāka epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar otro laboratoriski apstiprināto jaunās gripas A(H1N1) saslimšanas gadījumu Latvijā.

Saslimusī ir sieviete, kura ar jaunās gripas vīrusu inficējās pēc kontakta ar Jelgavas bērnu un jauniešu centra „Junda" dalībnieku. Minētā centra deju kolektīvs no 12.jūnija līdz 7.jūlijam uzturējies Meksikā. Pati saslimusī sieviete no Latvijas nebija izbraukusi.

Sieviete saslimšanas simptomus sajuta ceturtdien un vērsās pie sava ģimenes ārsta Jelgavas slimnīcā. LIC laboratorija apstiprināja inficēšanos. Slimniecei slimības gaita ir viegla un pašreiz viņa jūtas labi.

Šobrīd un turpmākās dienas SVA Zemgales reģionālās filiāles epidemiologi apzinās kontaktpersonas, viņu veselības stāvokli, informēs par piesardzības pasākumiem, kā arī sniegs informāciju par kontaktpersonām ģimenes ārstiem. Nepieciešamības gadījumā tiks organizēta laboratoriskā izmeklēšana.

SVA epidemiologi lūdz atsaukties un zvanīt uz dežurējošā epidemiologa telefona numuru (29444890) Jelgavas bērnu un jauniešu centra „Junda" dalībniekus un līdzbraucējus, kuri ceļoja uz Meksiku, īpaši gadījumā, ja ir parādījušies akūtas augšējo elpceļu infekcijas simptomi - temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Līdz šim brīdim nevienam citam minētā centra dalībniekiem saslimšana ar jauno gripu nav konstatēta.

Ņemot vērā to, ka Eiropā un pasaulē jaunās gripas saslimšanas gadījumu skaits strauji palielinās, un Latvijas iedzīvotāji turpina aktīvi ceļot, SVA epidemiologi uzskata, ka arī Latvijā varētu būt vairāk nekā divi jau diagnosticētie saslimšanas gadījumi ar jauno gripu. Iespējams, ka ir tādi iedzīvotāji, kuri pēc ceļošanas izjūt vieglus gripas simptomus, bet pie ārsta nevēršas, jo saslimšana norit vieglā formā un viņi nevēlas sev piesaistīt sabiedrības uzmanību.

SVA lūdz visus ceļotājus būt atbildīgiem par savu un savu tuvinieku veselību un gadījumā, ja ceļojuma laikā, lidmašīnā vai pēc atgriešanās mājās no valsts, kur izplatās jaunā gripa, cilvēks izjūt gripai līdzīgus simptomus, nekavējoties jāvēršas pie lidmašīnas personāla vai ārstniecības personas pēc palīdzības. Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Reģistrējot strauju jaunās gripas saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu, vairākas Eiropas valstis jau atteikušās no katra aizdomīga gadījuma laboratoriskās testēšanas un kontakta personu meklēšanas, tā vietā diagnozi pēc saslimšanas pazīmēm nosaka ģimenes ārsts un nozīmē ārstēšanu. Kā paziņojusi Pasaules Veselības organizācija, tas nozīmē, ka vairs nav tik būtiski identificēt un hospitalizēt katru konkrētu pacientu, jo tas vairs nevar apturēt pandēmijas izplatību. Šobrīd šāda prakse jau tiek piemērota Apvienotajā Karalistē, Dānijā un pamazām tā notiks arī citās valstīs. Apkopotie dati par saslimšanu ar A(H1N1) gripu liecina, ka Eiropā reģistrēti vairāk nekā 11 000 gadījumu, t.sk. 4 letāli, no kuriem visi bija saistīti ar pacientu blakus saslimšanām vai īpašiem veselības stāvokļiem. Augstākā saslimšana Eiropā joprojām tiek reģistrēta Apvienotajā Karalistē, Spānija, Vācija, Francijā, Grieķijā, Kiprā un Nīderlandē. Pasaulē kopumā ar jauno gripu saslimuši jau vairāk kā 10 000 iedzīvotāji. Pasaulē augstākā saslimšana konstatēta ASV, Meksikā, Kanādā, Čīlē un Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!