Foto: DELFI

Trešdien Saeimas ārkārtas sēdē parlaments par Ministru prezidenti apstiprināja Laimdotu Straujumu (V). Viņa būs pirmā sieviete, kam uzticēta Latvijas Republikas valdības vadīšana.

"Es apzinos atbildību, ko esmu uzņēmusies un esmu pārliecināta, ka to apzinās arī mani kolēģi," pēc pozitīvā Saeimas balsojuma par savas valdības apstiprināšanu žurnālistiem sacīja Straujuma.

Svinīgajā valdības sēdē Straujuma jaunos ministrus brīdināja: "Viegli nebūs!". Viņa īpaši piekodināja ministriem savas domstarpības pirmkārt risināt savstarpējās sarunās, nevis ar masu mediju starpniecību. Pie valdības sēžu galda vistuvāk Straujumai sēdēs ministri ar ilgāko stāžu valdības darbā - veselības ministre Ingrīda Circene (V) un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Straujumas valdība tapusi grūtās diskusijās. Ņemot vērā to, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc 2013. gada 27. novembrī notikušās ilggadējā premjera Valda Dombrovska (V) demisijas vairākkārt "izbrāķēja" viņam piedāvātos Ministru prezidenta amata kandidātus, jaunās valdības veidošanas process kopumā ir aizņēmis teju divus mēnešus.

Viegli valdības veidotājiem negāja arī ar ministru portfeļu jeb atbildības sfēru sadali. Tagad gan vienošanās ir panākta - Straujumas valdībā strādās finanšu ministrs Andris Vilks (V), izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V), veselības ministre Ingrīda Circene (V), satiksmes ministrs Anrijs Matīss, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), tieslietu ministre Baiba Broka (NA), kultūras ministre Dace Melbārde (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA), kā arī labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Bijusī Tautas partijas biedre Straujuma, kas 2011. gada rudenī izveidotajā Dombrovska vadībā strādāja kā bezpartejiska ministre, ko amatam izvirzījusi "Vienotība", partijā iestājās tikai dienu pirms savas oficiālās nominēšanas Ministru prezidenta amatam.

Straujumas nominēšana premjera amatam devusi pamatu runām ne tikai par dažādu politisko grupējumu un oligarhu ietekmi, bet arīdzan par "fizmatu mafijas" veidošanos, jo Straujuma, līdzīgi kā vairāki viņas priekšteči premjera amatā, ir beigusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti. Šajā pašā fakultātē augstāko izglītību ieguvuši arī bijušie premjeri Ivars Godmanis un Einars Repše, kā arī līdzšinējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!