Valdība uz nedēļu atlika jautājumu par civilo misiju turpināšanu Afganistānā un Kosovā. Premjers Valdis Dombrovsks (JL) norādīja, ka ir lūdzis Ārlietu ministrijas redzējums, kādas būs sekas šo misiju pārtraukšanai, vienlaikus viņš aicināja ņemt vērā Latvijas budžeta iespējas.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kuras vadītās ministrijas pārziņā ir policistu misijas abās valstīs, diskusijas laikā valdībā sacīja, ka Afganistānā darbu varētu turpināt divi policijas pārstāvji, savukārt Kosovā līdzšinējo deviņu pārstāvju vietā paliktu vien trīs.

Misijas izmaksātu attiecīgi 80 000 un 120 000 latu, jo viena policista nosūtīšana misijā no budžeta prasa 40 000 latu.

Līdz šīm nauda šīm vajadzībām bija ņemta no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem, kuru šobrīd vairs nav. Turklāt valdība jau pirms nedēļas vienojās, ka Latvija pagarinās savu misiju par prioritāti atzītajā Gruzijā.

Latvijas civilās misijas mandāts Afganistānā beidzas jau 1.augustā, savukārt Kosovā – gadu mijā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) pauda, ka ārpolitiski ir svarīgi palikt abās valstīs. Savukārt premjers norādīja uz Latvijas finansiālajām robežām. “Es aicinu ļoti nopietni domāt par šo misiju slēgšanu,” sacīja premjers.

Iepriekš Latvija piedalījās arī civilajā misijā Bosnijā – Hercegovinā, kas netiks turpināta. Savukārt misija uz Moldovas – Ukrainas robežas tika turpināta.

Iekšlietu ministrija informatīvajā ziņojumā arī norāda, ka Latvija Afganistānā būs pārstāvēta ar militāro misiju, līdz ar to civilā misija nav tik būtiska, kā dalības pārtraukšana Gruzijā. Tomēr tā kā Latvija jau ir apņēmusies palīdzēt Afganistānas valsts atjaunošanā līdz 2013. gadam, tad „svarīgi būtu saglabāt līdztekus militārajai misijai arī policijas misiju, bet tas izvērtējams atsevišķi budžeta pieejamības ietvaros, pieļaujot iespēju samazināt Iekšlietu ministrijas pārstāvju skaitu misijā”.

Savukārt dalība Kosovā ir svarīga, jo tur daudzu valstu realizētā civilā misija ir nozīmīgs garants reģiona stabilitātei. Tomēr arī tajā ministrija atzīst, ka pieļaujams Latvijas speciālistu skaita samazinājums atbilstoši budžeta iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!