Foto: Pixabay
Senioru lietu padomes sēdē trešdien, 26. maijā, apspriesta ideja par minimālo pensiju attīstību Latvijā, tostarp iespēju no 2023. gadā ieviest bāzes pensiju, portāls "Delfi" uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Senioru lietu padomes sēdē LM un senioru organizācijas vienojās par to, ka vidējā termiņā jādomā par bāzes pensijas ieviešanu Latvijā.

Tika apspriesta arī indeksācijas mehānisma pilnveidošana, pensiju piemaksu atjaunošanas jautājumi, kā arī neapliekamā minimuma palielināšana nākamajos gados.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsvērusi, ka pašreizējā pensiju sistēma neapskaužamā situācijā nostāda cilvēkus ar zemiem ienākumiem, portālu "Delfi" informēja ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.

Ministre uzskata, ka, lai gan viņi regulāri veic iemaksas, viņu uzkrātais pensijas kapitāls nākotnē nenodrošinās pensiju, par kuru iespējams iztikt.

"Ceļot tikai minimālo pensiju, mēs no nabadzības važām ārā tik drīz netiksim. Skatoties citu valstu pieredzi, pensiju sistēmas izveidošanā tiek ņemta pamatbāze un tad pārējā daļa tiek veidota no sociālajām iemaksām. Tas skartu ikvienu pensionāru un būtu nākamais solis nabadzības mazināšanai senioru vidū," uzskata ministre.

Senioru lietu padomes dalībnieki atzinīgi novērtējuši LM piedāvājumus un vienojās par turpmāku kopīgu darbu priekšlikumu tālākai izstrādei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!