Lai uzlabotu veselības pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, Veselības ministrijā (VM) apsver iespēju Rīgas 1.slimnīcu pārcelt uz traumatoloģijas klīniku Duntes ielā, ārstniecības iestādes zemi pārdot, bet par iegūto naudu būvēt jaunu slimnīcu nedaudz tālāk no pilsētas centra.
Pārdodot apmēram septiņus hektārus lielo zemesgabalu, varētu iegūt pietiekami daudz līdzekļu, lai klīniku pārceltu uz Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas teritoriju un uzsāktu jaunas ārstniecības iestādes celtniecību.

1.slimnīcas vadītājs Andrejs Pavārs par šādu ideju gan neko nav dzirdējis, jo neviens no VM pārstāvjiem ar viņu to nav apspriedis, tādēļ Pavārs arī atturējās vērtēt slimnīcas iespējamās pārcelšanas sekas.

VM valsts sekretārs Uldis Līkops norādīja, ka ideja par slimnīcas pārcelšanu nav radusies ministram Ārim Auderam un tā apspriesta jau iepriekšējā ministra laikā pirms vairākiem gadiem, kad sāka izstrādāt veselības pakalpojumu sniedzēju attīstības plānu.

VM pārstāvis gan atzina, ka iespēja pārdot slimnīcas zemi nav vēl līdz galam izstrādāta un, tā kā attīstības plāns "ir dzīvs un turpina attīstīties un augt", arī šī ideja var kļūt mazāk aktuāla, vai no tās realizēšanas varētu pat atteikties.

"Mums jādomā par variantiem, kā optimizēt veselības pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem. Nav rentabli uzturēt tik daudzas slimnīcas, ja dažas no tām ir pārpildītas, dažās ir brīvas gultas vietas un neizprotamā kārtā ir vēl rindas," sacīja Līkops. Pēc viņa teiktā, būtu izdevīgāk pašlaik pilnībā nenoslogoto slimnīcu pārcelt tuvāk Ātrās medicīniskās palīdzības stacijai Duntes ielā.

Nekustamo īpašumu uzņēmumā "Vestabalt" uzzināja, ka interese par tik lielu zemesgabalu pašā Rīgas centrā būtu milzīga, taču to varētu ietekmēt gan noteiktie ierobežojumi, gan arī tas, ka slimnīcas ēkām ir kultūrvēsturiska nozīme.

Pēc šī plāna realizēšanas dažādas izmaiņas skars vēl 52 slimnīcas visā Latvijā - lielāko daļu no mazajām rajonu slimnīcām varētu slēgt, pārprofilēt par sociālās aprūpes vai veselības centriem.

Rīgas 1.slimnīca gan atrodas pašvaldības pārraudzībā un, lai VM varētu rīkoties ar ārstniecības iestādes īpašumiem, tai jākļūst par valsts pārraudzības slimnīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!