Foto: Scanpix

71% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalsta sodīšanu par apzinātu smēķēšanu bērna klātbūtnē, secināts pētījumu aģentūras "TNS" sadarbībā ar LNT rīkotajā aptaujā internetā.

Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas pašlaik ir Saeimas darba kārtībā, paredz smēķēšanu bērnu klātbūtnē pielīdzināt fiziskai vardarbībai.

Vairākums (71%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalsta ideju par soda piemērošanu par apzinātu smēķēšanu bērna klātbūtnē - 37% uzskata, ka noteikti jā, bet 34%, ka drīzāk jā.

Soda piemērošanu par apzinātu smēķēšanu bērna klātbūtnē neatbalsta 23% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju - 8% uzskata, ka noteikti nē, bet 15%, ka drīzāk nē.

Savukārt konkrēta viedokļa šajā jautājumā nav 6%.

Jau vēstīts, ka vardarbība pret bērnu būs arī smēķēšana viņa klātbūtnē, paredz ceturtdien Saeimā otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Tā grozījumus gan vēl būs jāapstiprina galīgajā lasījumā, pirms tam iesniedzot priekšlikumus līdz 9.maijam.

Likumā paredzēts iekļaut vardarbības definīciju, kuras tajā pašlaik nav. Paredzēts, ka vardarbība pret bērnu ir visu veidu fiziska vai emocionāla cietsirdība, seksuāla vardarbība, nolaidība vai cita izturēšanās, kas apdraud vai var apdraudēt bērna veselību, dzīvību, attīstību vai pašcieņu.

Bērns šī likuma izpratnē ir jaunietis līdz 18 gadu vecumam.

Bāriņtiesas pienākums būs ziņot valsts policijai par gadījumiem, kad bērns tiek pakļauts tabakas dūmu iedarbībai, sēdē atzīmēja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko, tāpēc policijai būs jārēķinās ar masveidīgu ziņojumu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!