Foto: F64

Novembrī valdības darbu atzinīgi vērtēja piektdaļa iedzīvotāju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja.

Pagājušajā mēnesī, salīdzinot ar oktobri, iedzīvotāju attieksme pret valdības darbu nav būtiski mainījusies.

Novembrī ar valdības darbu neapmierināti bija 74% aptaujāto, bet oktobrī - 73%. Tikai aptuveni piektdaļa valdības sniegumu vērtējuši atzinīgi - oktobrī ar valdības darbu apmierināti bija 19%, bet novembrī - 20% aptaujāto.

Valdības darba vērtējuma indekss novembrī bija mīnus 40, oktobrī - mīnus 41.

"DNB Latvijas barometrs", kas tiek veidots kopš 2008.gada pavasara, rāda, ka augstākais valdības darba vērtējuma indekss bija šā gada maijā - mīnus 35, bet viszemākais - mīnus 77 - 2009.gada janvārī.

Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka "DNB Latvijas barometra" komentārā raksta, ka attiecībā uz valdības darba vērtējumu 2012.gadā būtisks ir sabiedriskās domas "izrāviens" - salīdzinot vidējos 2012.gada (11.Saeimas) rādītājus ar 2011.gada (10.Saeimas) rādītājiem, pārmaiņas ir acīmredzamas.

"Nav jāsatraucas par to, ka vairākums pilsoņu valdības darbu vērtē negatīvi, nevis pozitīvi, - tā tas ir gandrīz visur Eiropas Savienībā! Bet valdībai patiešām nozīmīgi būtu panākt, lai arī 2013.gadā tās tēlam iedzīvotāju acīs turpinās pozitīvā dinamika," komentē eksperte.

2013.gads būs pašvaldību vēlēšanu gads. "Ja nenotiek kādi neparedzēti makroekonomiski notikumi, lielas izmaiņas Latvijas politikā neprognozēju: salīdzinoši augsts pilsoņu optimisms par valsts ekonomisko virzību komplektā ar lielāku drošību par savām personiskajām finansēm, kā arī relatīvu apmierinātību ar valdību nozīmē, ka sabiedrībā patlaban nav pieprasījuma pēc, piemēram, ārkārtas Saeimas vēlēšanām vai krasa politiskā kursa maiņas," norāda Kažoka.

Iedzīvotāju vērtējums par valdības darbu novembrī iegūts pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā laikā šā gada novembrī. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīvesvietās, tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

"DNB Latvijas barometrs" tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!